Förtroende i Bengtsfors kräver ansvar i Stockholm

Bengtsfors

Sjön Lelång i Bengtsforskommun. (Från kommunens hemsida, med benäget tillstånd.)


Några ögonblicksbilder en dryg vecka efter tidernas valresultat:

Samtliga tio dagar efter valsöndagen har varit fyllda av positiva vardagsmöten. Jag har aldrig tidigare upplevt så många hälsningar och "grattis till valresultatet" från kända och okända man träffar på i samhället. Och ändå var det många redan tidigare. Det värmer.

På "Aktuellt" alldeles nyss visades ett reportage från Bengtsfors, som beskrevs som den ort där störst andel i Sverige lever på A-kassa. I spåren av Lears m fl fabriksnedlägelser är arbetslösheten stor. Unga arbetslösa prövar lyckan i Norge. Barnfamiljer som drabbats har det tyngre.

Det värmer i hjärteroten när TV:n låter oss träffa Kicki, 18 år och egenföretagare som driver "Kickis café". En glad, optimistisk tjej berättar att hon fått lov att nyanställa för att klara anstormningen av kunder. Hon "hoppas att hon ska kunna försörja sig på detta".

Men det som riktigt skakar om är två andra, något äldre tjejer som berättar att de "röstat blått". Det är sannerligen inga konservativa, traditionsröstande moderater som säger det. Nej, det är arbetslösa som "vill röra om" och ha en förändring. I Bengtsfors fick (m) dubbelt så mycket röster som tidigare och nådde drygt 16 %. Verkligheten griper tag i denne 08-moderat som betraktar problem och möjligheter i Bengtsfors på tryggt avstånd genom TV:n. 

Först och främst är det ju bara så oerhört glädjande att nya väljargrupper velat stödja vår politik och våra företrädare. Inte minst unga tjejer, som länge varit en grupp med färre supportrar än deras manliga motsvarigheter. Tänk så många fördomar de kullkastar, även om de säkert tänkt länge innan de lagt sin röst på oss. Men det vittnar ju också om ett oerhört stort ansvar för oss och Alliansen, ett ansvar som blir påtagligt och nästan bokstavligt när man ser och lyssnar till tjejerna från Bengtsfors. De är osäkra på om politiken kan leverera, "man får väl se".

Alliansen måste alltså åstadkomma helt andra betingelser för att starta företag och skapa jobb! Tack för förtroendet, Bengtsfors! Det förpliktigar.

Minutdagbok från en yster valvaka


Mitti
(Ur "Mitt i Botkyrka-Salem")

Ursäkta om det blir tjatigt, men vi tar och suger på karamellen ett tag till. Valvakor är mycket nervösa. Innan första vallokalsundersökningen kommer känns det som vid ansatsen för "vinn-eller-försvinn-straffarna" i OS-ishockeyn 1994, eller Ravellis räddningar samma år. Allt sätts på spel för att (nästan) avgöras i ett ögonblick.

Ca 20.00
Vallokalsundersökningarna
gav en lättnad. Resultaten påminde om SIFO och TEMO-undersökningarna kvällarna innan. Förlösande jubel för oss, men man känner med folkpartiet.

Ca 21.00
Första prognosen
- med övervikt för glesbygdsdistrikt - anger en hårfin övervikt för Alliansen (0,3 %). Men har man varit med om valvakor tidigare vet man att storstäderna gradvis kommer in och förbättrar siffrorna för borgerligheten. Men det är extra spännande när 175-174 anges i TV-rutan.

Lokaltidningen Mitt-i Botkyrka- Salem som bett att få komma tar "action-spontana" foton som ovan på lokalpolitiker i avskalad verklighet, nervösa framför TV:n och datorn. Vår yngste fullmäktigekandidat Erik Glimvik, 19, intervjuas. Han säger att han nog inte har någon chans att komma in, han står på 14:e plats och vi har 11 mandat.

Ca 22.00
Allt eftersom klarnar läget
när 178-171 tonar fram och vår röstandel går mot 26,1 %. Samtidigt kommer de första riksdagsvalsresultaten från Salems kommun in, strålande siffror med ökningar på 15 %. Vi trissar upp stämningen genom att läsa upp resulaten med (mp) först och (m) sist, efter alla konstens regler.

Ca 23.00
Politisk dramatik av sällan skådat slag.
Fredrik har tagit ut segern, Persson avgår i direktsändning. Oslagbar stämning. De första resultaten från kommunalvalet i Salem kommer in. Man tror knappt att det är sant, 47 % i det distrikt där jag är uppväxt. Därefter tre distrikt till, nästan lika bra siffror. Tre distrikt återstår, men allt pekar på 14 mandat och ökning för borgerligheten i Salem. Känslofyllda tacktal, fotografering och skålar i champagne. Erik Glimvik kommer in i fullmäktige.

24.00-02.00
Vi väntar på de tre sista distrikten där de haft väldigt många röstande. Resultatet klart; 14 mandat. Salem har också sagt nej till trängselskatten. Valvakan avbryts, upp till kommunalhuset för att följa de sista resultaten. Min dator och mobiltelefon har packat ihop.

04.00
Hem för att försöka sova, adrenalinet rusar runt men förlorar till sist kampen mot sömnen.

MittiGraf
(Ur "Mitt i Botkyrka-Salem")

45,7 %, är det möjligt?

Valvaka1
Mats Röhr, Yvonne Berglund, Olle Glimvik och undertecknad på knä.

Maktskifte! Det var spännande ett tag, men marginalen var knapp men klar. Det roligaste som hänt i svensk politik sedan 1976. I Salem gjorde vi en rejäl återhämtning i riksdagsvalet, ända upp till 35,5 %, det bästa i modern tid.

Men kommunalvalet är helt sanslöst. Visst har vi känt stödet under valrörelsen, men 45,7 %!


Denna historiska valnatt stannar vi på 14 mandat. Borgerliga blocket går fram till 20-11!

Mandatfördelningen:

m 14 +3

c 2 of

fp 3 -1

kd 1 -1

s 8 -1

v 1 -1

mp 2 +1

Vi har 3850 röster, s har 2140, 25,4 %!


- Man måste komma ihåg att vara ödmjuk inför detta historiska valresultat, när vi når ända upp till 45,7 % (+11 %). Tack vare en hejdundrande lokal valrörelse når vi 14 mandat (+4). Vi har haft lyckan att skörda de allra godaste frukterna av ett gediget borgerligt samarbete med fp, c och kd. Jag är glad att det blev ett lyckat valresultat för hela den borgerliga majoriteten som tog ett mandat från vänsterblocket. Vårt framgångsrika samarbete fortsätter.


Moderaterna har gjort sitt bästa kommunalval i modern tid. Borgerligheten likaså.

- Vi har drygt 10 % högre resultat i kommunalvalet jämfört med riksdagsvalet (KV 45,7 %, RV 35,5 %). En glädjande upphämtning i riksdagsvalet, men denna toppnotering i röstöverskott ger verkligen råg i ryggen.


- Ett stort tack till alla som varit med, framför allt våra fantastiska valledare Mats Röhr och Olle Glimvik.


Telefonkampanj - att bokstavligen möta sina väljare 3

UllaW

Kampanjavslutning i Salems centrum. Lokal s-politiker tar stöd av en av våra flitigaste telefonkampanjare Ulla Wickstein.

Vi har ringt upp ca 10 % av alla hushåll i kommunen under vårkampanjen och i valrörelsen. En mycket trevlig upplevelse! Det är korta samtal för det mesta. En del vill inte prata kommun och/eller  politik, andra har mer att säga. Men den gemensamma nämnaren hos nästan alla är att de faktiskt uppskattar att vi hör av oss. Och vi får in en hel del synpunkter på dagis, skola, gator, mopedstörningar m m. Synpunkter som vi försöker föra vidare och sedan återkoppla.

Under årets kampanj stötte vi på en hel del synpunkter på stora barngrupper i förskola och skola. I skolans fall är det viktigt att peka på att lokalerna också är flera och större, samt att det oftast är åtminstone två vuxna i klassrummet. Numera delar man (ännu mer än förr) gärna upp eleverna  i olika grupper och utnyttjar grupprum, loft och "kreativa rum".

Men när det gäller 6-årsklasserna och "fritis" ligger vi lite lägre när det gäller personalstyrkan än vi kanske borde. Därför har vi sagt nu i valrörelsen att vi kommer att prioritera mer personal till dessa verksamheter när vi behandlar budgeten för 2007. Detsamma gäller speciallärare för skolan.

Därmed är valrörelsen avslutad i Salem. Valledare Mats och undertecknad fick t o m hålla torgmöte i en halvtimme. Kul! Förhoppningsvis skriver vi och de andra i "Allians för Sverige" historia i natt.




Att bokstavligen möta sina väljare 2

Ungdomar

Rönninge centrum, fredag 15 sept.
"Tycker Moderaterna att det ska vara folkomröstning om EU:s nya grundlag?"
"Vet ej, vi sysslar mest med gator och skolor, men vänta ska vi ringa."
"Svaret är att vi tycker att Riksdagen kan godkänna eller förkasta EU:s nya grundlag."

De sista dagarna före valet ökar de som kommer fram och vill ställa frågor. Vi blir så glada över denna direktkontakt som gärna fick komma oftare.

Rönaffisch

Lokala affischer med kandidater, en bra grej.

Att producera lokala affischer har tidigare varit rätt dyrt. Med tryck från färgkopiator, en häftpistol och lite trä och masonit kan man ge valrörelsen en ny dimension. Personbilder är alltid bra. Och visst är det roligt att ta fram de lokala slagorden.





Att bokstavligen möta sina väljare 1

Flygblad1

Per-Erik Ekman och undertecknad i arla morgonstund.

Annonser, TV-debatter och riksdagsanföranden, det är inte alla förunnat att få den där direktkontakten med sina väljare. Under valrörelsen har vi delat ut flygblad vid Rönninge station tre gånger, 06.45-08.15. Det gör vi lite då och då, även mellan valen. Under halvannan timme möter vi 600-700 kommuninvånare, oftast med lokala budskap. Alla tar inte flygblad, men denna valrörelse har det varit mycket glatt humör och försiktiga småleenden. Ibland blir det några snabba repliker som blir till omedelbar feedback.

Stundtals är det småkallt och duggregn. Man blir trött hela förmiddagen. Men det är en förmån att få möta sina väljare så bokstavligen.

Flygblad2

När bussarna kommer är det mycket mer hektiskt än på bilden.

Salem - ett bra exempel på att Alliansens politik fungerar

DSspurtnr
Klicka för att läsa spurtnumret av "Dagens Salem".


Vilken härlig slutdebatt på TV! Det bästa borgerliga framträdandet under de år jag följt politiken. Det rådde ingen tvekan om vilken sida som var på offensiven och vilken halva som klamrade sig fast vid att man får nöja sig med 5,7 % arbetslöshet på toppen av en högkonjunktur.

Själva spurtar vi med lokala banderoller (se nedan) och lokal "spurttidning", två sidor "Dagens Salem". Vårt bärande tema är att "Salem är ett bra exempel på att Alliansens politik fungerar". För så är det! Jag har själv varit med och bedrivit majoritetspolitik sedan 1983 då kommunen nystartade (efter nio år tillsammans med Botkyrka). Vem kan tala om nedskärningar här? Att barn, ungdomar och äldre skulle vara eftersatta?

Istället är det så att vi moderater visat våra värdekonservativa grundstråk just genom att vi sett till att välfärden fungerar och utvecklas. Jag var själv med och byggde ut barnomsorgen på 1980-talet. Till de sossar m fl som sprider insinuationer om att vi moderater inte skulle bära välfärden säger jag; låt dem komma till Salem.

Vi moderater åstadkommer detta genom ett borgerligt samarbetet med fp, c och kd. Ensamna har vi inte majoritet, långt ifrån. Och där har vi "pointen"; det allianssamarbete vid bedrivit framgångsrikt i Salem i 23 år, det är en bra del indikation på värdeinnehållet i den borgerliga allianspolitiken på riksplanet. Där rycker vi undan mattan för sossarnas sätt att bedriva valrörelse. Nu har vi en dag till på oss att lägga den mattan tillrätta för en borgerlig alliansregering. "Ända in i kaklet och helst förbi det!"

Salembanderoll

Pigga politiker pryder pendelportal.

Kommunalråd (m) skrämde älgar på flykten

Älg2          Älgarna demonstrerar (från Vägverkets web.)

En valrörelse kan bjuda på olika äventyr, särskilt nu när höstkvällarna är kolsvarta. Under utdelningen av vår "spurttidning" stötte jag på tre älgar mellan Skogvaktarstigen och Torparstigen i Salem. De vek undan och flydde till skogs.

Annika Billström bryter nya gränser

                         Väljarnas förlåtelse? Skulle inte tro det...

I ett kort klipp från ABC-debatten re:agera hörde jag Annika Billström anklaga de länskommuner som anordnar folkomröstningar för att manipulera frågan. Så gott det går har jag försökt följa principen att hellre tala om den egna politiken än att racka ner på (s). Men nu går det inte längre.

Annika Billström startade försöket med trängselskatt trots löfte om det motsatta i valrörelsen 2002. Annika Billström driver i oenighet igenom en "Nej-valsedel" i Stockholms stads folkomröstning där trängselskatten beskrivs med ett positivt syfte, inte neutralt. Samma Annika Billström har misstänkliggjort den demokratiska upplägget av de folkomröstningar som hölls i länet 2003. (s) hindrar många invånare i Stockholms län från att få säga sin mening. Och sedan utnyttjar de sina egna "käppar i hjulet" för att påstå att de folkomröstningar som faktiskt hålls är manipulation! 

Frågan är om det finns någon gräns för Annika Billström. Kommunalvalet i Stockholm förlorar hon på söndag.


Klyftorna har ökat

AffischArbetarparti

I Janne Josefssons "Uppdrag granskning" cementerades tesen att inkomstklyftorna i Sverige fortsatt att öka under 2000-talet. Därmed sköts (s)-retoriken i sank av SCB och regeringens egen välfärdsutredare, Joakim Palme.

Två dominerande orsaker till vidgad inkomstspridning är antingen hög inflation eller hög arbetslöshet. Och alltför hög arbetslöshet har vi haft länge i Sverige, trots högkonjunktur. Skapar det traditionella arbetarpartiet tillräckligt med jobb för att minska klyftorna?

Bästa valannonsen hittills

Alliansannons

Efter alla år och valrörelser med den ständiga s-frågan "Hur ser det borgerliga regeringsalternativet ut?" tycker jag att denna valannons sitter ganska hyggligt.

Vi är på gång!

Komhuset2skuren21

Valarbetare i Salem på gott humör.

Vår valrörelse flyter på bra.
Handlingsprogrammet har kommit ut till samtliga hushåll, de flesta fick det för några veckor sedan. Och snyggt blev det. Vi har flygbladsutdelningar en gång i veckan (nästan) vid Rönninge station. Vi brukar mäta mottagligheten genom att se hur mycket flygblad vi behöver plocka upp på perrongen efteråt och vi tycker inte vi behövt plocka så mycket. Vi har bokbord och moderater i gula jackor på Rönninge torg och Salems centrum. Häromdagen hade vi 50 pers. på ett öppet möte.

Det roligaste vi gör är att ringa runt till salemsborna. Det handlar inte om att tränga sig på (hoppas jag), snarare att ge människor möjlighet att säga vad de tycker och fråga om hur vi sköter kommunen. Det här är väldigt positiva kontakter. De som är upptagna och inte vill eller har tid att prata besvärar vi inte i onödan. I andra fall blir det längre diskussioner. Det här är väljarkontakt! I år har vi totalt hunnit prata med drygt 10 % av samtliga hushåll.

Det viktigaste just nu är att det är mycket gott humör bland kampanjarbetarna. Gott humör smittar. "Den som ler mest vinner" har någon statsminister sagt.

Nyamlogon200

På måndag blir det nya fotbollsplaner

Kulan

"Kulan", vår fina minifotbollsanläggning i Salem, mycket omtyckt.

Kommunstyrelsen får på måndag förslag om två nya gräsplaner i kommunen, en stor utökning. På Berga bollplan i Rönninge kommer kommunen att anlägga en konstgräsplan i samarbete med Rönninge Salem Fotboll. Målet är att planen ska stå klar till "Fotbollen Dag" 2007. Det enda som återstår innan definitivt beslut tas är en geologisk undersökning.

Meningen var först att konstgräsplanen skulle anläggas på Prästbodaängen i Salem, i ett samarbete med NCC som bygger Söderby park i närheten. Men protesterna blev hårda mot en alltför stor anläggning med belysning, parkering m m. Därför blir det en enklare naturgräsplan för träning (11-mannalag), utformad på ett sådant sätt att över halva ängen blir orörd.

Det här känns jättebra. Rönninge Salem Fotboll har 800 medlemmar och över 35 lag i seriespel. Alla minns vi ungdomstiden dammiga, hårda grusplaner där bollen måste behandlas med både två och tre tillslag innan den var under kontroll. Fler Hanna Ljungberg och Henke Larsson kräver gräsplaner!


Pele
Brasseteknik kräver gräsplan. (Ur "Sporten idag 1970")

Valfläsk? I november förstod vi efter ett möte att det inte skulle bli svårt att anlägga en konstgräsplan. Efter ytterligare inventeringar under våren av olika lägen och möten med representanter för de boende förstod vi att det inte skulle gå. Då lade vi om planerna för planerna. Kommunstyrelsemötet på måndag är det första efter vårens möten.  

Nyamlogon200


Någon måste vara tråkig också

Pengrull

Det är inte säkert att pengarna ska rulla. (Foto: Mats Röhr)

Rönninge onsdag 6 september, 19.00-21.30, 
Rönninge intresseförenings valdebatt. Jag är mycket förtjust i dessa möten i det anrika Folkets Hus där inga högtalare behövs. Det är trevligt ikväll också, en rätt bra debatt som tyvärr får konkurrera med en inte fullt lika bra landskamp mot Liechtenstein och en tvekamp mellan statsministerkandidater.

Under kvällen blir jag offer för en del självömkan. Det är ju en överbudens valrörelse, där det tycks finnas hur stora plånböcker som helst. Kommunens s-opposition räknar på 25 miljoner i överskott, men har inte tänkt på att det beloppet inte tar hänsyn till de förslag på anslagsökningar som nämnderna har, varav ett par är nödvändiga. Gör man det blir de 25 miljonerna ungefär 3-4 milj. just nu och vi bör ligga på 11 milj. Kommunens enorma investeringsbehov har oppositionen också förträngt.

Men det är alla pigga förslag på nybyggen och fastighetsköp som får mig att bli "tråkig". Här ska det byggas idrottsplatser för friidrott, även om det inte finns några aktiva eller föreningar i kommunen. Det är bara att köpa mark. Ett annat förslag är att köpa in en punkthus på tre våningar och göra fritidsgård.

Det är då man reagerar. Kommunen har så pass stora investeringsbehov att vi faktiskt får lov att tänka på kärnverksamheten först. Vår investeringsbudget är "alla prioriteringars moder". Och inte kan undertecknad då delta i denna ystra jakt på att så många nya investeringar som möjligt. Det blir "nej" nästan hela tiden och en uppräkning av alla de komplikationer som vi står inför när det gäller investeringar. Fast å andra sidan är det denna surmulna återhållsamhet som gett oss så pass stort stöd genom åren. Någon måste vara tråkig och tänka på att det är skattepengar vi hanterar.

Nyamlogon200

Tjejsoldat med lumparhistorier

AnnaPskott400

Signalistsoldater som avskjutit pansarskott med gott resultat.

 

Jag är en stolt morbror. Min systerdotter har ryckt in och gör lumpen på S1 i Enköping. Jag lyssnar på hennes stories om marscher, skytte, logementskompisar och befäl. Det är samma glädje och kamratskap jag upplevde själv för en del år sedan, nästan samma jargong. Det gör gott att höra.

Dock är det ganska fantastiskt att få höra hur tjejer stortrivs i den militära miljön som nu med ganska små medel anpassats för att killar och tjejer ska göra lumpen tillsammans. Tänk, att det fungerar. Att höra Anna berätta hur mycket utrustning de ska släpa på är för mig ett gott tecken på att Försvaret lyckats.


AnnaKolonn400

Jag har lite svårt att hänga med i omvandlingen från invasionsförsvar till (så kallat) insatsförsvar; för mig verkar det handla om att försvaret enbart ska inriktas på internationella insatser. Men utbildningen verkar fungera bra. Och de bär tyngre och marscherar längre än vi gjorde i Flygvapnet. Fast våra blå permisuniformer var snyggare. Och visst unnar man fler att få garva åt alla lumparhistorier?

Assar Lindbeck säger ifrån

Rönkorset

Rönninge, ett samhälle som inte är på väg mot enpartistaten.

Ekonomiprofessorn
Assar Lindbeck påtalar behovet av maktväxling. Assar Lindbeck röt också till mot Meidnerfonderna på 1970-talet, när (s) och LO ville socialisera näringslivet. Samma argument då som nu, hegemonin, enpartistaten på väg. Då, 1976, blev det maktväxling…

"Viktigt att marschen mot enpartistaten stoppas. Det ligger ett brett samhällsintresse i att den socialdemokratiska regeringen byts ut i valet. En regering som får styra oavbrutet under många år håller fast vid dåliga beslut av prestigeskäl, skapar en anpasslingskultur och ägnar sig åt maktmissbruk. I andra länder där ett parti länge dominerat har liknande situationer uppstått. Inte bara borgerliga utan också socialdemokratiska sympatisörer borde se problemen. Det socialdemokratiska partiets långa regeringsinnehav måste brytas", skriver professor Assar Lindbeck