Salemdemonstrationerna - Vad är våra rättigheter värda?

CD300

CD med bildspel

Idag, torsdag 23 augusti, uppvaktar vi justieministern och partivännen Beatrice Ask, (m). Det är ingen överdrift att tvärsäkert deklarera att Salemborna fått nog av undantagstillstånd i samband med decembermanifestationerna". Rasister och antirasister får blockera våra gator och torg under beteckningen "yttrandefrihet". Här får de en arena, bevakad av hundratals poliser, en lördag i december varje år.

De 14 500 invånarna i vår kommun frågar sig; "Vad är våra rättigheter värda?". "Vilken rörelsefrihet har vi om vi inte vet om vi kan nå E4:an?". "Varför ska inte grundlagen garantera att jag kan gå och handla i centrum?".

Yttrandefriheten är garanterad i grundlagen. Vi vill uppmärksamma att rätten att bo, leva och röra sig i säkerhet måste värderas lika högt. Därför behövs en översyn av Ordningslagen (reglerar demonstrationer). Polisen måste fundera principiellt om det inte är dags att säga nej eller flytta demonstrationerna. Salem och Rönninge är för litet för att vara ett slagfält med marschkolonner av maskerade ynglingar.

Vi behöver stöd i den här debatten. För att förtydliga vårt budskap och berätta om hur vi upplever dessa demonstrationer har vi tagit fram en CD med ett bildspel. Den finns på www.salem.se. Där finns också pressmeddelandet.

IKEA - en framgångssaga för Tornedalen

image269

En grupp politiker och tjänstemän från Södertörnskommunerna  gjorde en studieresa till Uleåborg och Haparanda förra veckan. Haparanda (10 000 inv) och finska tvillingstaden Torneå (23 000 inv) har ett spännande gränsöverskridande samarbete; brandförsvar, hemtjänst, skolor m m. Här tittar man hellre på praktiska möjligheter än man frågar "Stockholm" om lov. Euron fungerar som betalningsmedel, faktiskt ända till Kallax flygplats i Luleå.

Tornedalen och i synnerhet
Haparanda, är verkligen att gratulera till att de lyckades få IKEA att etablera sig nästan precis på gränsen. Det omtalas väl hur kommunalrådet Sven-Olof Bucht (s) nådde framt till Ingvar Kamprad, vilket ledde till att varuhuset byggdes i Haparanda och inte någon annanstans.

Etableringen är verkligen anslående. När man kommer från Torneå, över den nästan osynliga riksgränsen, ligger varuhuset som ett väldigt köptempel på en enorm parkeringsplats. IKEA-skylten är hög som ett kyrktorn. Kring varuhuset har snart andra butikskedjor etablerat sig. En verklig handelsplats!

IKEA har blivit en succé i hela Nordkalotten. Man siktade på en miljon besökare under första verksamhetsåret. Det målet är uppnått efter ett halvår! Vissa sommarveckor har toppnoteringen varit 80 000 besökare. Kunder kommer från fyra länder: Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det har blivit ett folknöje och ett efterlängtat inslag i semestern att bila ned till Haparanda. Husvagnar och husbilar ses parkera. Haparanda hade för fyra år sedan en av landets högsta tal för arbetslöshet, 12 %. Nu är de nere i 3 %.

IKEA är en framgångssaga, ett lyft för Tornedalen och för människor inom en väldigt stor radie. Ett lyft som skapas av av/med/genom marknadskrafter och inte statliga stödmiljoner.

De strävsamma öborna i Venedig

Kampanilen300Mini                 
Kampanilen (klocktornet) på St Markusplatsen

Det är inte första gången det skrivs och visas bilder från Venedig på denna blogg. Inte så konstigt, finns det något märkligare än en stad på vatten, utan bilar? Här är några foton som ska illustrera venetianarnas praktfulla historia.

Motiven finns nästan alla på Basilica di San Marco, Venedigs mest berömda kyrka, eller snarare katedral. Katedralen uppfördes redan på 800-talet och har återuppförts och byggts till sedan dess. Stilen är romansk med starka bysantiska inslag.

Det sistnämnda är också en god parallell för republiken Venedigs historia. Den venetiska lagunen befolkades troligen av flyktingar från hunnernas invasion under 400-talet. Under "Folkvandringstiden" formades så småningom en stadsrepublik liknande Florens, Siena och Genua.

Fresk400Mini
Fresk på St Markus-katedralen (byggd på senare delen av 800-talet)

Venedigs välstånd byggdes upp genom handelsförbindelserna med främre Orienten. Venetianarna uppförde denna unikt vackra stad med sina oräkneliga palats, kyrkor, torg och broar, alltsammans på ett stort antal öar. Kanaler och gondoler blev transportmedlet. Venetianarnas talang, strävsamhet och obegränsade ambitioner för att utvidga och besmycka staden har vi att tacka för idag, när vi kan flanera runt över de små broarna och bara låta våra sinnen och vidvinkelobjektiv ta in ljuset, formerna och färgerna från detta världsarv.

GylleneLejon400Mini
Det bevingade lejonet i den gamla republikens stadsvapen, även en symbol för stadens skyddshelgon St Markus.


Här och här kan du se fler av mina bilder från Venedig.
Mimmo Fabrizi har underbara bilder att visa på sin website.
Botikario har härliga HDR-bilder man ej får missa.

Arn - levandegör tiden kring "Sveriges vagga"

ArnHel200          Jarlen200

Framsidan på en av Jan Guillos böcker samt Dick Harrissons "Jarlens sekel".


Några dagar efter det mest intensiva pennfäktandet om Arn-filmen skulle jag vilja glimta till med följande synpunkt: Det är viktigt att filmen blir bra. Därför hoppas jag att den av huvudkontrahenterna (SVT eller TV4) får valuta för pengarna.

För mig handlar mycket om att filmen - fiction eller inte - levandegör ett anonymt kapitel av Sveriges historia. Den epok, tiden före ca 1275 och Kung Magnus Ladulås, är perioden om vilken den spännande frågan ställs; var stod Sveriges vagga, Väster-/Östergötland eller kring Mälaren? På 1980-talet var detta en infekterad och oavslutad strid mellan historiker. En träta som Jan Guillou "löste" med en "Hamiltonhjälte" som under korstågens tid slår broar av förståelse till den muslimska världen.

Guillous skildringar är så levande att det gäller att hålla reda på fakta och fiction. Jan Guillou visar på hur det kunde ha gått till när de stora släkterna (klanerna) av erikar, sverkrar och de mystiska folkungarna ställdes mot varandra i intriger och blodshämnder, allt medan ett begynnande Sverige formades för att slå tillbaks danska invasioner (med svenska inslag i invasionshärarna). Strider och maktutövning skedde med den framväxande kyrkan som aktör, mer eller mindre i bakgunden.

Besök gärna Husaby kyrka, Varnhems klosterkyrka, Kungslena och Eriksbergs gamla kyrka, alla i Västergötland. Där kan man - med lite fantasi - förnimma våra historiska rötter.

PS Som komplement till Jan Guillous böcker om Arn kan man med fördel ta sig an Dick Harrisons "Jarlens sekel". DS

Attraktiv studentrabatt


Student300
SL:s nya studentrabatt var i hetluften igår. I
ABC tyckte ett par studerande att den inte var tillräcklig och att det är mycket pengar att betala in på en gång.

Det är rätt många år som studentorganisationerna tryckt på för att få fram en studentrabatt. Alliansen i landstinget förverkligar nu ett vallöfte och inför en studentrabatt på 33 % på SL-kortet. Ett säsongskort för 1 sept-31 dec som för vanliga resenärer kostar 2400 kr erbjuds till studenterna för 1600 kr.

Enligt vad vi kunnat utröna är detta den största studentrabatten i landet. I Västra Götaland är rabatten 25 % på ett högre grundpris. Där får en student betala 900 kr i månaden. Sedan är det ju förstås så att studenterna kan visa att de ligger på en låg levnadsstandard rent allmänt, med studiemedel, hyror m m. Jag tycker dock SL drar sitt strå still stacken genom en så pass kraftig rabatt.

Att lägga 1600 kr på ett bräde i början av en termin frestar dock hårt på likviditeten för en studerande. Fr o m 1 januari kommer ett prenumerationssystem som gör att man kan betala in 500 kr "i stöten".

Detta är "action" från vår sida för att Stockholm och det omgivande länet ska vara ett attraktivt val för studerande.