Det är fint att gneta!

     Säbyhemmet, ett äldreboende som platsar i budgeten (omskrivet i DN i positiva ordalag!).

I torsdags beslutade vi om budgeten för 2006-08 i fullmäktige. Frågan är vad man minns mest från debatten? Den skattesänkning vi fick igenom på 23 öre eller våra satsningar på förebyggande ungdomsfrågor? Kanske att (s) gav Göran Persson förtjänsten för att Salems ekonomi är stabil? Tänk att efter flera veckors beredningsjobb med budgeten, svåra prioriteringar, strykningar av viktiga projekt, prutningar av andra, det jag brukar kalla ”gnetande”, efter denna prövning av tålamod och tåga får vi höra att oppositionen ”tar sig för pannan” och bara pekar på skatteutjämningens förtjänster (vi har haft lyckligare utdelning från skatteutjämningen de senaste två åren). De uppskattar inte vårt gnetande (”uppskattade” är dubbelt rätt uttryckt eftersom de inte ville sänka skatten).

Nåja, detta är politikens vardag. ”Otack är världens lön” har någon sagt. Att vänta sig tacksamhet från oppositionen vore som att be Djurgår´n stanna på egen planhalva (apropå opposition).

Kanske var det trots allt den politiska vildinnan Valentina (avhoppad men kvarsittande vänsterpartist) och hennes budgetförslag, improviserat från talarstolen, som man har svårast att glömma. ”Få se nu, jag tror jag yrkar tjugo nya tjänster i förskolan. Och skolan, ja vi tar tjugo tjänster där också”. Hon var uppe i 60 nya tjänster innan mötet var slut, motsvarande över en kronas skattehöjning som hon naturligtvis inte föreslog. Då tar man sig för pannan!
 
PS  Verkar det futtigt med en skattesänkning på 23 öre? Tja, det motsvarar 600 kr per år för en medelinkomsttagare. Men viktigast är att vi höjde skatten med 80 öre för två år sedan. Detta är en liten återställare. Gör man inte det när man får pengar över, då är det detsamma som att ständigt acceptera en stigande skattenivå. Och alla vet att skatterna stigit här i Sverige…

Ebb och branta gator i Rye

            Klocktornet på S:t Marys Church med Englands äldsta fungerande klocka.    
 
Ebb på floden Rother
      Den branta Mermaid street.

Rye är en liten stad från 1000-talet på Englands sydkust nära Hastings. Tidigare hamnstad, men hamnen slammade igen och nu ligger staden 3 km från kusten. Här finns kullerstensgator, korsvirkeshus och befästa torn.

Voteringsseger i sjukvården

          Höstbild från Rönninge i Stockholms läns landsting. (Klicka för större bild!)

Efter tre år i landstingsfullmäktige kom den första voteringsvinsten. S, v och mp har en rösts övervikt, men en avhoppad vänsterpartist stödde ikväll ett borgerligt förslag om cancervården.

S, v och mp hade föreslagit att arbetet mot väntetider i cancersjukvården skulle fortsätta. Den borgerliga alliansen yrkade istället om att "nolltolerans mot köer i cancersjukvården införs". Det borgerliga förslaget vann med 73 röster mot 72.

Jämför man de två yrkanden ovan så innebär voteringsresultatet att landstinget gör ett större åtagande i cancervården, framför allt mot väntetider före vårdinsats. Detta är inte obetydligt.

Debattklimatet i landstingsfullmäktige är tufft, motsättningarna är minst lika tydliga som i riksdagen. S, v och mp har hittills vunnit varje omröstning, ofta med en rösts övervikt eller t o m när voteringen slutat absolut jämnt och ordförandens utslagsröst fått avgöra. Det skedde ett antal gånger ikväll. Men resultatet med "nolltolerans mot köer" är viktig, viktigast för dem som idag står i sådana köer. 

Banverket måste kompensera pendlarna!


Banverket sköter räls, signaler och annan infrastruktur för pendeltåg och fjärrtåg. Tyvärr prioriteras pendeltågstrafiken lägst. Det har blivit tydligt när trafikkapaciteten nu begränsas när det byggs om vid infarten till Stockholms central. Banverket verkar inte tycka att pendeltåg är lika genuin tågtrafik som X2000 och fjärrtågen.

SL är Banverkets största kund i Stockholmsregionen, antalet pendlare är många fler än fjärrtågsresenärerna. Banverkets brister är orsaken till hälften av förseningarna i höst, då pendlarna drabbats av fler trafikstörningar än på mycket länge. Med inställda avgångar och förseningar är det trångt, obekvämt och osäkert. Hinner jag till jobbet? Kan jag hämta på dagis?

 
För att öka trycket på Banverket är det dags för SL att kräva kompensation för dessa problem.

Hans-Erik Malmros (m-gruppledare i SL:s ) och undertecknad (suppleant i SL-styrelsen) kommer att skriva ett brev till SL:s styrelse och begära dessa åtgärder.

Gör en avstickare till Darmoor!


   
    Två bilder från Buckland-in-the-Moor, Dartmoor
    Dartmoorponnies (Klicka för förstoring!)

På vägen mot Cornwall längst sydväst ut i England, rekommenderar jag starkt en avstickare in i Dartmoor. Det är en nationalpark, ungefärligen av Storstockholms area, med ett vidsträckt hedlandskap och vilda hästar. Heden är skådeplatsen för Sherlock Holmes äventyr i romanen Baskervilles hund. I den romanen bildar dimma och fukt en dyster bakgrundstapet för ond, bråd död. "In real life, sommertime" är heden en solig och grönskande oas med vidsträckta vyer där fritt strövande Dartmoorponnies ersätter ulvars ylande.

Kommer man från Exeter kör man enklast till Buckland-in-the-Moor, där två av bilderna är tagna. Vägen dit är ett litet äventyr, en smal utmaning där grönskan - som så ofta i England - bildar ett tak över vägen som försämrar sikten men lyfter körupplevelsen. Man kör alltså bokstavligen genom det gröna landskapet på slingrande vägar med minimalistiska vägskyltar och når hastigt den lilla vackra byn, där man med fördel kan stanna vid kyrkan.

Sedan kan man köra vidare, stanna till vid någon av pubarna vid Postbridge och äta Ploughman´s lunch (bröd, Stiltonost, pickles och sallad).

Halvmånar i Bath

         Royal Crescent            Pulteney Bridge(Klicka för större bilder!) 


Bath i sydvästra England är känt för de antika badbassängerna som romarna byggde. Här finns en del märkvärdigheter som har sitt ursprung i stadens blomstringstid som kurort på 1700-talet. Arkitekterna fick förverkliga sina vida vyer. Då uppfördes Royal Crescent, ett slags halvmånformade "radhus" för aristokratin. Halvmånarna går igen i brovalven till Pulteney bridge, som kan betecknas som en "brogalleria" med butiker (den skulle kunna jämföras med Ponte Vecchio i Florens).

Räcker bollsinnet mot protesterna?

      (Klicka för större bild!).
En annan fotbollsanläggning, "Kulan", minifotboll på konstgräs medträsarg i Salems centrum, mycket populär.                       

Ikväll har vi haft samrådsmöte i Salem. Tanken är att ändra en detaljplan för att kunna anlägga en fotbollsplan (gräs, gärna konstgräs om möjligt) på ett större gräsfält, Prästbodaängen, intill en skog samt bostadsområden. Kommunen har råd med detta tack vare ett avtal med NCC som bebygger Söderbyområdet ett par hundra meter därifrån. 
 
Idrottsföreningar och spontanspelare behöver spelytor eftersom de fotbollsspelande pojkarna och flickorna bara blir fler och fler. På det gröna sportfältet förekommer redan idag fotbollsspel och andra friluftsaktiviteter. Att det behövs parkeringsplatser och (om föreningarna vill bygga) även omklädningsrum, det är en självklarhet. 

Vi är många politiker som tycker att detta är en toppenbra lösning. Men ack vad man kan bedra sig. Kritiken var mycket häftig från ett trettiotal mötesdeltagare. Dels är det trafiken, dels tycks fotbollsplanen ses som något slags intrång. Det försämrar området, det blir störande med strålkastarbelysning och andra ljud. Fotbollsplanen ska ligga någon annanstans. (Att detta är det allra bästa och nästan enda området som kan bli tillgängligt har vi inte lyckats övertyga de närboende om.)

”Gärna en fotbollsplan, ’but not in my backyard’ ”, kanske man kan tolka motståndet som. Sedan är det klart att man inte bara ska vifta bort deras protester. När det gäller skolor, daghem och t ex fotbollsplaner så måste de ju anläggas någonstans, då är det så gott som alltid boende som upplever att deras närmiljö försämras. Men, en fotbollsplan? Borde inte den vara ett plusvärde?

Vi får se om vi kan styra bort trafiken och pröva om en sådan plan kan accepteras. Föreningslivet måste också tuffa till sig och berätta om sina behov lika klart och tydligt som de beskriver dem för oss politiker. Jag hoppas vi kan få enighet om detta. Att behöva rösta igenom ett majoritetsbeslut är inte alltid den mest behagliga lösningen. Räcker bollsinnet till mot proteststormarna? Eller kan de närboende kanske betrakta fotbollsspelande ungdomar i strålkastarsken som en tillgång? Det kanske växer fram en ny "Henke" på Prästbodaängen…

Nåja, trevligt möte var det i alla fall, trots att man blir utskälld.

Port Isaac, Cornwall

           Det vackra inloppet till Port Isaac (Klicka för större bild!).


Cornwall, Englands sydvästspets, är fullt av mindre fiskebyar som i alla reseprogram skulle kallas för "pittoreska". Så även Port Isaac där jag bodde fyra varma dagar i juli. De är så små de här byarna, och ligger fastklistrade vid bergssidan, så det gick knappt att köra ned med bil. Parkering var inte att tänka på. Över dagen kunde man parkera på hamnbassängens botten, eftersom det var flera meters skillnad mellan ebb och flod. Fint var det och maten var god.

        Andra sidan, panorama. (Klicka för förstoring.)

Hela denna kulle skulle bestigas för att komma åt bilen.