Från vilken planet skriver Åsa Linderborg?


Foto: Scanpix

"Nynazister vann i Salem - med polisens hjälp" skriver idag Åsa Linderborg i
Aftonbladet . Det är rätt anmärkningsvärd läsning, en uppgörelse med Dilsa Demirbag Sten, som haft en annan åsikt i Expressen. Åsa Linderborg skriver också:

"Borgarna vet att Salemdemonstrationen - som med några undantag samlade antirasister som fredligt ville manifestera idén om alla människors lika värde - bara är en smekning av de konflikter en kapitalism i kris kan föda. Det är därför regeringen nu 'ska ta i med krafttag mot all extremism' och gläds med Laval-domen som sätter kniven i den svenska strejkrätten."

Vilket hopkok! Det är ett respektingivande symptom på tunnelseende att endast kunna urskilja "några undandtag" bland antirasisterna som fridsstörande. Verkligheten talade ett annat språk: fyrverkerier och värre attiraljer som hittades i ryggsäckar, knallskott som slängdes uppe i Salem, anlagda småbränder och brutet demonstrationstillstånd. Tyvärr börjar tankeselekteringen och konspirationsförmågan på vänsterkanten närma sig nihilistiska höjder. Att Salemborna vill kunna röra sig i fred hemmavid har tydligen något slags samband med att bekämpa strejkrätten.

Tillsammans med det sönderskruvade budskapet på den främlingsfientliga sidan visar detta på extremisternas envetna försök att "vinna" Salem som "sin" arena en dag om året, då antingen facklorna eller de bengaliska eldarna ska brinna och alla andra skakar på huvudet.

Gränsen går vid första stenen


Brand i brinnande container bekämpas i Salem 6 dec (Foto: Scanpix)

"Hot mot demokratin måste förebyggas", säger
regeringen och beställer en rapport från BRÅ och SÄPO om "våldsam extremism" inom vit makt-rörelsen och "de autonoma".

- Salemdemonstrationen påminner år efter år om den här trenden. Ingen av de båda sidorna drar sig för grovt våld, trots att den ena säger sig vilja försvara mångfald och mänskliga rättigheter, säger statsrådet Nyanko Sabuni (fp). Nyanko Sabuni vill veta mer om varför ungdomar dras till extremiströrelserna och hur man kan stoppa nyrekryteringen.

Det är bra att regeringen ser till att det kommer fram kunskap och nya förslag. Att - som oftast - endast hänvisas till "utanförskap" och sociala klyftor som bakomliggande orsak är enerverande. Den debatt som enbart förs på de premisserna riskerar i själva verket att legitimera det politiska våldet, inom och utom demonstrationers ram.

Att anlägga bränder, kasta sten och starta upplopp är alltid fel. Där ska gränsen sättas.

Alla gör inte budgetjobbet



Hösttider i ekonomin. Bergviks brygga i Rönninge.

Det är hösttider i världsekonomin. Domino-effekten heter fallande efterfrågan som för Salems kommun blir bister verklighet genom att skatteintäkterna inte ökar som tidigare. Det syns obarmhärtigt väl i budgeten för 2010, framför allt. Men även 2009 är det problem.

Fullmäktige antog den borgerliga alliansens budget för två veckor sedan. Debatten följde gamla spår, men på något sätt blir man mer besviken på (s) för varje år som går. De gör inte budgetjobbet!

När man går in i en lågkonjunktur är det ingen konstruktiv idé att skicka räkningen för budgetproblemen till skattebetalarna genom att höja skatten. Den utgångspunkten har väglett oss i den borgerliga alliansen. Därför genomförs vissa besparingar som motsvarar omkring 2 % av budgeten. Vi tror detta är fullt möjligt utan att offra kvalitén. Salem ligger högt i alla de viktigaste nyckeltalen för kvalitet som personaltäthet i för- och grundskola samt i äldreboenden m m. Besparingsprogrammet ligger på omkring 14 miljoner. Trots besparingsprogrammet når vi endast noll-resultat 2010. Nästa år blir överskottet omkring 8 miljoner.

Hur löser då (s) uppgiften? Några besparingar av större betydelse vill man inte se. Om fullmäktige skulle ha tagit (s)-budgeten hade det därmed medfört att överskottet 2009 blivit obefintligt. Men 2010 då? Om (s)-linjen för 2009 skulle gälla även för 2010, skulle man hamna på ett minusresultat på 7-8 miljoner. Skattehöjning? Den problematiken löser (s) genom att "inte delta i beslutet", d v s man lägger inte fram något förslag för 2010 och 2011.

Enligt kommunallagens §§ 4-5 ska kommunen anta en budget för det påföljande året samt en ekonomisk plan för de två åren som kommer därefter. Det betyder att endast den borgerliga majoriteten och vänsterpartiet (med eget budgetförslag) klarade av att följa lagstiftningen. Till yttermera visso kan jag berätta att (s) budgetförslag rymdes på mindre än en A4.


Demonstrationsdebatt


Foto: Scanpix

Uppsala Nya Tidning
, Aftonbladet och Sydsvenskan kommenterar på ledarplats vår debattartikel "Stoppa den ohämmade demonstrationsfriheten" på DN Debatt i lördags. .

"Våld och hot kan inte skyddas av grundlagen", skriver UNT och avslutar:

"Även extremister måste ha rätt att demonstrera. Men det är verkligen inte självklart att de ska ha friheten att hota, trakassera och skrämma oskyldiga människor. Alltså måste staten, som har våldsmonopolet, kunna anvisa platser för demonstrationer där allmänheten inte hotas eller störs - när så är motiverat. I fallet Salem är det motiverat."

Sydsvenskan gör en kortfattad analys av situationen:

"Salemfonden, som beskrivits som norra Europas största nazisttåg, är just ett slags uppvisning i falskt martyrskap som söker legitimitet, en process som kan underlättas av angrepp och bespottelse."

Aftonbladet påpekar vikten av att "en bred allmänhet protesterar mot rasismen och det högerextrema våld som drabbar människor på grund av deras politiska tillhörighet, etniska bakgrund eller sexuella identitet.

Det kan aldrig ske igenom våldsamma motdemonstrationer. Därför ska de som vill protestera mot rasismen undvika Salem."

Även Västmanlands läns tidning och en del landsortstidningar kommenterar frågan på ledarplats.

I pressklippspärmen i kommunalhuset finns 125 sidor pressklipp från demonstrationerna med preludier och efterskörd.

I bloggosfären möter vi dock inget större förbarmande. Den gemensamma nämnaren är att det inte ska finnas några "men" när det gäller yttrandefrihet. Mitt svar till dessa består av några frågor:

1/    Hur långt härifrån bor ni?
2/    Kan ni bilda er en rimlig uppfattning om de verkliga konsekvenser som inträffar här i detta lilla samhälle?
3/    Handlar det som händer i Salem i december endast om yttrandefrihet?


Avslutningsvis om demonstrationerna i Salem


Nätverket mot rasism demonstrerar i Salem 2007

Pressmeddelande 2008-12-06 kl 20
Lyckad polisinsats förhindrade upplopp i Salem

Årets demonstrationer i Salem samlade färre deltagare än tidigare år. Nätverket samlade cirka 300-400 demonstranter vid Salems centrum och Salemfonden knappt 600 demonstranter till sin marsch. Polisen grep ett 15-tal och omhändertog cirka 200 motdemonstranter som fördes till olika polisstationer. 

- Polisen har gjort ett bra arbete genom att förhindra militanta aktivister från att förvandla demonstrationerna till upplopp, säger kommunalrådet Lennart Kalderén (m). - Mitt intryck är att vi sluppit förra årets vandaliseringar och rusningar i småhusområdena.

- Däremot fortsätter demonstrationernas konsekvenser i Salem och längs pendeltågslinjen att understryka våra ställningstaganden att en översyn av ordningslagen behövs, fortsätter Lennart Kalderén. - Demonstranterna lyckas fortfarande lamslå Salems kommun. Säbytorgsvägen vid Salems centrum har varit avstängd i flera timmar och pendeltågstrafiken har varit inställd lika lång tid p g a ordningsproblem vid Rönninge station.

- Till sist en ljusglimt i eländet: Salemsfondens demonstration har nästan halverat antal deltagare jämfört med förra året, avslutar Lennart Kalderén. - Det visar att många, åtta år efter händelsen, tvekar inför att ansluta sig till det som förlorat all legitimitet som minnesmarsch. 

Sex av sju politiska partier bakom debattartikel

Sex ledande kommunpolitiker i Salem i partiöverskridande
protest inför lördagens demonstrationer: Polis och domstolar ger tillstånd till organiserade upplopp. År efter år tvingas Salems kommun uppleva demonstrationer som urartar i rent våldskaos.


Svar till Pia-Ortiz Venegas (v)

På SvT:s Opinion
har vänsterpartiets gruppledare Pia Ortiz-Venegas ett inlägg med titeln "Bekämpa nazismen - inte demonstrationsfriheten". Mitt svar finner du här, några valda ord ser du nedan.

"Pia Ortiz-Venegas gör jämförelser med demonstrationer inne i Stockholm och frågar sig om vi skulle vilja vägra t ex Pridefestivalen att genomföras eftersom den blir attackerad. Pia - som själv bor och är aktiv i Salem - blundar då för den avgörande skillnad som är vårt bärande argument: Salem är inte Stockholm. Demonstrationerna och skyddsåtgärderna härute får helt andra konsekvenser i närmiljön. Vi vill att en översyn ska ske av ordningslagen just för att verkningarna blir så mycket större på mindre orter. Detta är ett glasklart faktum för så gott som alla som bor här. "


"Vi är eniga om att kampen mot rasism och främlingsfientlighet ska föras vidare. Men vi kan inte blunda för att den demonstrationsrätt som missbrukas i Salem gör att Salem i princip är ockuperat i morgon. Därför menar vi att Polisen måste få större möjlighet att väga in laglydiga kommuninvånares säkerhet när de prövar demonstrationstillstånden."

Attityden hos Nätverket mot rasism

Kammarrätten har avslagit överklagandet från NMR och därmed sagt nej till att NMR skulle få marschera. Nätverket får därmed enbart en stående demonstration. Jag vill gärna citera några rader ur Nätverkets överklagande, för att ge en bild av attityden till rättssamhället kan se ut:

"Om man önskar en lugn och fredlig demonstration mot rasism och främlingsfientlighet så bör NMR ges tillstånd till en gående manifestation för att därigenom kunna erbjuda människor detta utlopp för deras frustration över nazismen. En frustration som annars riskerar att söka sitt utlopp på mindre konstruktiva vägar."


Ett par dagar före demonstrationerna



Ett par kvällar före demonstrationerna
och kommunen och dess invånare ställer in sig på den prövning som väntar. Idag fattades ett beslut att beställa väktare som ska eskortera hemtjänsten på lördag. Förra året sprang "demonstranter" i olika omgångar i agressiva rusningar runt hemtjänstens utgångspunkt och deras bilar, varpå vi ställde in hemtjänsten under de värsta timmarna. I år får de sällskap.
 
En del salembor bestämmer sig för att stanna hemma, andra för att hålla sig borta. Folk har sett obekanta personer som rekat i terrängen och gjort skisser över gångvägar. En restaurangägare är fundersam om de många bokade middagsgästerna vill och kan komma. Vi har fått meddelande om att idrottshallarna håller stängt på lördag, inklusive ishallen. Polisen och dess volontärer var ute i onsdags för att idka dörrknackning och informera, bra initiativ.

Polisen beslutade om avslag på Nätverkets marsch och tillät endast en stående demonstration. Nätverket överklagade i måndags. Länsrätten avslog överklagandet i onsdags. Ett nytt överkagande har nu skett till Kammarrätten. Först måste Kammarrätten avgöra om ärendet får prövningstillstånd. Om det beviljas ska rätten sedan pröva sakfrågan. Frågan är om Kammarrätten hinner med det före demonstrationerna?

Mycket är ovisst, precis som vanligt.

Lund 30:e november




Antirasistisk "demonstration" i Salem 2002 eller 2003.

Demonstrationsvåldet slog till igår i Lund.
Kvällsposten och Sydsvenskan vittnar om stora ordningsstörningar och ett tillstånd liknande upplopp när främlingsfientliga och antirasistiska grupper skulle demonstrera. Julhandlande lundensare befann sig plötsligt mitt i kravaller med massiva polisinsatser, mycket agressiva demonstranter som kastade gatsten och avfyrade fyrverkerier. Detta är det scenario vi upplevt i Salem under de flesta av de åtta åren som gått sedan en 17-åring s k skinhead mördades här år 2000. Otaliga gånger har vi beskrivit det övergrepp vi känner oss utsatta för när ett par tusen "demonstranter" varje år invaderar Salem.

F d överåklagare Sven-Erik Alhem kommenterar det hela på sin blogg:

"Varför ska min och andras medborgerliga rätt att fritt promenera i Lund störas av demonstranter och motdemonstranter? Hur långtgående inskränkning av andras rörelsemöjlighet i ett samhälle ska tillåtas för att säkerställa friheten att anordna och delta i demonstration på allmän plats? Och - viktigast av allt - vad skulle hända om en befängd demonstration bemöttes med total tystnad och nonchalans i stället för motangrepp? Ord - och ibland tystnad med samma syften - är oftast betydligt starkare än våld. För det är väl inte våld och kaos som är målet?"

Precis så upplever salemborna denna årliga invasion. Den fråga vi ställer oss i Salem är dock: "Är det en demonstration det är frågan om?" Och svaret på Sven-Erik Alhems sista fråga är för många av oss givet. (En kort sekvens från Lund kan ses här.)

Vi kommer att få se fler och fler exempel på detta kaos när provokatörer och våldsverkare från bägge håll utnyttjar en lag för att bryta mot många andra. En möjlighet som rättssamhället verkar servera dem på silverfat.