Kommunen under press

AFA300

Krishantering en gång om året.


I tisdags höll jag ett anförande på en kurs för informatörer och krishandläggare som
Krisberedskapsmyndigheten anordnade. "Kommunen under press" var titeln som apellerade på våra årliga bekymmer med demonstrationer i början av december.

Kursdeltagarna var informatörer, en mycket viktig roll när organisationer hamnar i kris eller under press. För det var just precis det som hände oss år 2000, när en 17-årig "skinhead" på tillfälligt besök i Salem blev mördad. Veckan efteråt var kontinuerlig krishantering med oro i skolor och bland kommuninvånare, med bemötande av media som ville veta "vad gör kommunen?", med polissamarbete och mobilisering av kommunal beredskapsorganisation inför 1000 främlingsfientliga demonstranter några dagar därpå. De gemensamma faktorerna som gjorde att vi tog oss ur den krisen var ledarskap och - information.

Det var 90 intressanta minuter med många intressanta frågor, inte minst frågor som gav nya infallsvinklar på vårt arbete. Två erfarenheter - allmängiltiga - som jag framförde till kursdeltagarna:

-   Vidtag hellre för många åtgärder än för få, när det gäller krishantering. Gör det nu och vänta inte.

-   Förvänta alltid det värsta, "lagen om alltings jävlighet" har trätt ikraft.

"Ett minimum av moral"

EKmanSvD400

Bo Ekman - som håller i "Tällberg Forum", har skrivit på
SvD:s  "Brännpunkt". Likt en isande vintervind skingrar han effektivt alla tillkämpade illusioner och förträngningsmekanismer om den globala uppvärmningen.

Bo Ekman är pessimistisk om marknadens och politikens möjligheter att lösa klimatproblemen:

"Det är naivt att tro att nationer och väljare, företag och konsumenter vore beredda att växla över från tillväxtprincipen till en försiktighetsprincip. Regeringar och företag överlever inte i dagens dominerande samhällslogik utan tillväxt, högre vinster och fler jobb."

"Tjeckiens förre president Václav Havel sa vid avslutningen av Tällberg Forum 2006 att människan inte kommer att klara uppgiften om hon inte förmår "tygla sin arrogans mot naturen".

För att klara detta måste människan kollektivt handla med åtminstone "ett minimum av moral".
Så långt som till moralfrågorna kom inte diskussionerna i Davos."

Tänkvärt.