I brist på bollsinne...

KulanSkogsäng

(Fotomontage på "Kulan-anläggning" vid Skogsängsskolan)

I brist på eget bollsinne är det trevligt att få fatta beslut om "Kulan-anläggningar" med konstgräs för spontanspel, främst fotboll men även basket och volleyboll är möjligt. Anläggningen på bilden blir Salems andra och ska ligga vid vår största grundskola. "Kulananläggningen" är tilltalande med det gröna konstgräset och  de snygga (klotterfientliga) träsargerna. Den kostar under miljonen.

Summa, summarum: en rimlig utgift som kommer att ge mycket glädje för många. Invigning sker under hösten i fotbollens tecken.

Blair: "Politik tar fram det bästa i människor"

Blairfamilj
Familjen Blair, foto klippt från SvD 28 juni

Tony Blair fick en
stående ovation av underhuset när han igår lämnade 10 Downing street. En sällsynt förekommande hyllning från båda sidor, inte för att han lämnade, utan för sin tid som premiärminister.

I ett avslutningsanförande talade Blair om politiken som "tar fram det bästa i människan" ("...where people stand tall"). Ett välgörande ord i rättan tid för att fokusera på händelser och processer som kvällstidningarna inte alltid är så pigga på att ge utrymme, varken i Stortbritannien eller här hemma. När kommer de bästa sidorna i politiken fram? Jo, när visionen läggs ut emot de rådande uppfattningarna, när partiegoismen kan hållas undan för att ställa upp på konstruktiva uppgörelser, när uppriktighet och klarspråk tränger undan opportunism och snömos.

Sällan har en politiker förändrat sitt parti och sin nationella arena på det sätt Tony Blair lyckats med. En sällsynt retorisk kraft med karismatisk energi lämnar ledarskapet efter väl förrättat värv. "Hear, hear!"

Venedig bortom Canale Grande

Dorsoduro500
Pråmmarknaden vid San Barnaba.


Venedig är ett underverk med Canale Grande och St Markusplatsen. Men de små kanalerna vid sidan av huvudstråken bjuder på mycket fina motiv, där ljus och skugga frestar på tålamodet för amatörfotografen. Men här finns lugnet, här lyfts husens patina fram och harmonierar med det stilla vattnet och de små stenbroarna.


DorsoduroTvå500
Dorsoduro/San Polo

Fler bilder från Venedig kan du se
här.

Bra signaler från Stockholmspolisen


image253
(Demonstrationståg i morgon, grafik från DN)

"Polisen måste övergå till hårda tag för att inte extremhögern och extremvänstern ska lyckas göra nationaldagen till en symbol för ett splittrat Sverige", säger länspolismästare
Carin Göthblad på DN-debatt idag.

Väl rutet och en signal i rättan tid. Stockholmspolisens dialogkoncept är bra, men när demonstrerande organisationer enbart söker konfrontation så gäller det att sätta den viktigaste polisuppgiften främst; att garantera ordning och säkerhet. 

Carin Göthblad har också gjort tydligt att man särar på demonstrationstillstånden för de grupper som har lättast att konfrontera varandra. En bra åtgärd även det. Jag hoppas polisen tänker kan tillämpa samma separerande resonemang om/när demonstrationerna åter kommer till den begränsande ytan i Salem, som de nu gör det större Stockholm. 

Fast egentligen är det absurt att man ska behöva ägna sig åt dylika funderingar inför en nationaldag.

Salem 4:a i landet på flyktingmottagning

image247

Fotboll på vår "Kulan"-anläggning.

Enligt veckotidningen
"Fokus" ranking hamnar Salems kommun på fjärde plats i landet när det gäller integration. Värnamo toppar, följt av Hylte och Vaggeryd, Salem kommer därefter. Rankingen baseras på andelen utrikes födda, antalet flyktingar som tagits emot 1996-2006 (räknat per invånare), andelen sysselsatta med utländsk bakgrund samt ohälsotalet för utlandsfödda.

Topplistor är alltid topplistor, men detta är en rejäl dunk i ryggen för våra anställda som arbetar ambitiöst med flyktingmottagningen. Speciellt är kommunen duktig på att hjälpa flyktingar att hitta jobb, praktik eller studier. Ett exempel är att i stort sett alla familjer som kom till oss 2003 nu är självförsörjande. 

Det finns kommuner som får ta emot betydligt fler flyktingar än Salem, men räknat till vår befolkningsmängd så tar vi vårt ansvar. År 2007 tar vi emot 50 flyktingar, en ökning från 20 för några år sedan.

Fotbollen balanserar på ett knappnålshuvud

Kvalskandal400

(Foto från SvD)

Oj, vilken pärs. Precis som en tuff VM-/EM-match, som t ex Sverige-Danmark i EM 2004. Stämningen på Parken var som en engelsk cupfinal, fast ännu mer förtätad på något sätt. Ni hörde väl nationalsångerna?.

Två svenska medgångmål följdes av ett fantastiskt anfall med "Chippen" och Johan Elmanders avslutning. Tre danska medgångsmål - precis som de svenska - där Jon Dahl Thomasen fick sin chans och tog den, som vanligt. Nära danskt segermål några gånger och sedan - ett enormt antiklimax med knytnävsslag, utvisning, straff och överfall på domaren. Såg ni TV-kameran zoomade in domarens byxficka där det röda kortet var på väg upp?

Danskarna svarade för en grandios upphämtning, påeldade av hemmapubliken. De är ett spelande fotbollslag som borde ha slagit oss igår, precis som i EM 2004. Nu, precis som då fick de ta hand om mittfältet i andra halvlek.

Denna formidabla kamp avslutades i någon slags apati med ett meddelande på ljustavlan. Att en enstaka idioti,  förstör nöjet för miljoner och saboterar hemlandets chanser till vidarespel i EM är en grym nyckfullhet, likafullt logiskt och motiverat med de regler som finns. En individuell sekundhanding omintetgör 22 spelares laginsats över 90 minuter.

Det man bör påminna sig är att det kommer att hända igen, kanske med andra förtecken. Vad händer om det kastas in mynt, golfbollar eller bengaliska eldar på Råsunda på onsdag? Fotbollen, den högt älskade, balanserar ibland på ett knappnålshuvud.

Danskarna platsar fotbollsmässigt bland de 16 bästa i Europa. Jag hoppas Sverige gör det också.