Tror du att mobilfria zoner fungerar?


SvDhälften

(Klipp från SvD 31 maj)

Igår var vi några borgerliga politiker som fick det tvivelaktiga nöjet att uppleva hur SL-styrelsens vänstermajoritet beslutade om mobilfria zoner i SL-trafiken. Längst fram och längst bak i bussar, tunnelbanor och pendeltåg ska det vara mobilfritt. Det här kommer inte att fungera!

Visst är det jobbigt att som medpassagerarna behöva lyssna till högljudda, privata samtal i mobiltelefon om middagsmat, senaste utekvällen m m. Men är detta rätt väg att få stopp på det? Kommer de som blir uppringda och "sitter fel" verkligen att knäppa av samtalen? Flyttar man flera vagnar för ett kort samtal? Framför allt, hur går det i rusningstid när man är glad över att överhuvud taget få en plats? Hur kul är det att behöva säga till en medpassagerare som "sitter fel" och svarar i mobilen? Vilka stämningslägen ska uppstå kvälls- och nattetid när det kan vara oroligt i T-banan? Hur många vågar säga ifrån?

Hur kan man påstå att beslutet är till för elallergikerna när det - milt uttryckt - finns rätt gott om elektroner i såväl T-banevagnar som pendeltåg p g a all starkström och elektronik?

Beslutet stöds av (s), (v) och (mp). Uppenbarligen tror man att förbudet kommer att efterlevas. Är det rosenröda drömmar eller "gröngölig" beskäftighet? (Vi ska komma ihåg att det är miljöpartiets käpphäst vi pratar om.)

Hur som helst; när de vill ge sken av regionpolitisk dådkraft riskerar de att skapa förvirring och gråzoner, ett gap mellan förväntningar och verklighet som underminerar SL:s varumärke.

Tror du att mobilfria zoner fungerar?


Det är vi som ska "reclaima" våra gator!

          
            67 lyktstolpar välta med traktor (klicka för större bild).

"Bra drag", "Fullt av kärlek". Så lydde två omdömen från ungdomar om "Reclaim the streets"-tumultet kring Sergels torg första maj. Glassplittret yrde, polisen var tvungen att ta fram batongerna, men många "reclaimare" trivdes uppenbarligen.

Vandalisering sker antingen i skydd av mängden eller tvärtom, i det fördolda. Vi i Salem fick känna på det senare beteendet. Salemborna vaknade upp på lördagsmorgonen och fann att någon dragit ut på en vansinnesfärd med en hjullastare (stor traktor) och vält 67 lyktstolpar, elskåp, bollplank m m. Det bygger på samma besinningslösa krosseri-mentalitet som man stöter på i de mest aggressiva kretsarna hos "reclaimarna". Föraktet för egendom är en sak, men det handlar ju också om att man låter sin förstörelselusta gå ut över det som byggts upp gemensamt av skattepengar. Ska sådana tala om "solidaritet"? Ska sådana ställa krav på samhället? Ska vi överhuvud taget  lyssna på dem?

Inom en diameter på 3-4 km förstörde vår våldsverkare värden för över 700 000 kr. Det lär ta flera månader innan gatubelysningen fungerar igen. Man frågar sig också om hur "traktormannen" kunde få hålla på ostört i ett par timmar? Salem har alltid varit illa utsatt, till stor del beroende på att det saknas poliser. Ska vi nu behöva anlita vaktbolag dygnet om för att freda oss från dessa marodörer, vi som betalar världens högsta skatter?

Det är vi vardagsmedborgare som ska "reclaima" våra gator!