Folkhemsambitioner skapar finansbubbla


Foto: 
www.fotolia.com

Jag måste säga att DN:s ledarsida och kolumnister ofta lyckas ge berikande och ibland även inspirerande läsning. Inte minst nu i torsdags och i fredags.

Hans Bergström skriver om den politiska skulden för finanskrisen och går på djupet om de amerikanska sub-primelånens uppkomst. Framför allt framhåller Hans Bergström de välvilliga politiska ambitionerna hos såväl Clinton som Bush att ge möjlighet för en större grupp amerikaner med lägre inkomster att äga sina hem.

Pernilla Ström fyller i sin signerade inlaga på med att peka på att liknande vällovliga ambitioner (eller vinstmaximering som gått ut över krav på säkerhet och solvens) funnits även i Sverige på senare år, då kraven på kontantinsats för bostadslån minskat eller tagits bort.

Med de fallande börskurserna glimtande fram på datorn är det på något sätt ändå upplyftande att få sig till livs analyser som pekar på orsakerna till den "bubbla" som vi nu sett spricka. Och samtidigt bli påmind om att ack så ädla politiska reformer kan kollidera med ekonomiska fundamenta.

Nyheter så det räcker


Foto:
www.fotolia.com

Onsdagen den 8:e oktober måste vara den mest nyhetsmättade dagen sedan 11:e september (2001). Den långdragna oron i det finansiella systemet gröper ur framtidsoptimismen, åtminstone på kort sikt. Det är en dramatik som man tidigare sluppit. Att se Gordon Brown tillkännage den internationellt koordinerade räntesänkningen i brittiska underhuset och samtidigt följa uppgången på svenska börsen på SVT Text gav en adrenalinkick. Att följa börsen resten av eftermiddagen var inte lika upplyftande. Ovanpå detta; Volvo-varslet. Besvikelsen är stor över att det rutinerade och gedigna Volvo ska tappa i försäljning som nu skett.

När den akuta finansoron väl är bemästrad återstår den större frågan: hur djup och långvarig blir lågkonjunkturen? Då känns det uppmuntrande att alliansregeringen hållt hårt i utgiftskranen och har en viss arsenal att ta till, i traditionell keynesiansk anda, månne? (öka statsutgifterna för att mildra lågkonjunkturen)

På mikronivå, i Salem, ska vi under resten av veckan göra vårt för att öka efterfrågan i ekonomin. Vi håller på att rekrytera kommunsekreterare. Det ska knytas ihop ett budgetförslag där fastighetsunderhållet mer än fördubblas. Vi ska fortsätta att bygga, ett nytt gruppboende finns med bland investeringarna. Det är några av de roliga posterna. Själv ska jag köpa en småfranska på det lokala konditoriet.