Polisen begränsar Nätverkets demonstration 6 december



Tillståndsbeslutet kom i torsdags. Salemfonden får demonstrera på sedvanligt sätt, från Rönninge station till "mordplatsen". De antirasistiska organisationerna i Nätverket mot rasism hade ansökt om en gående demonstration runt Salem (som förra året), men fick avslag av Stockholmspolisen. Istället begränsas Nätverkets demonstration till en stående sådan på Säby bollplan nedanför Salems centrum.

Salems kommun hade gärna sett att bägge demonstrationerna fått nej, med tanke på den formliga belägring kommunen kommer att utsättas för nästa lördag. Vi hade också gärna sett att den främlingsfientliga Salemfonden fått sin marsch inställd och fått hålla sig till en stående manifestation.

Men lika fullt är polisens beslut ett trendbrott. Stockholmspolisen har "satt ned foten" efter ett antal år av oroligheter. Någon annan kategorisering kan i alla fall inte undertecknad göra av förra årets demonstration från Nätverkets sida, då flera hundra från tåget bröt sig ur på given raketsignal, formerade sig i svartklädda smågrupper som sprang omkring i småhusområden, brände soptunnor, barrikaderade sig, skrämde slag på de boende och försökte sätta eld på två skolor för att sedan angripa brandmännen med stenkastning. 

Polisen har i sitt avslagsbeslut anfört att ordningen inte kan garanteras om Nätverket får marschera. Vän av ordning frågar sig om detta beslut garanterar att det blir lugnare. Det vet ingen. Mycket kan hända på det juridiska planet på sex dagar. Nätverkets mer aggressiva medlemsorganisationer kan även i år bryta mot givet tillstånd. 

Det viktigaste med polisens tillståndsbeslut är att rättssamhället äntligen gör en markering av att mötesfriheten inte obegränsat kan utnyttjas för organiserade upplopp.  

"CNN calls Pennsylvania for Senator Obama!"



(Från
www.barackobama.com)


Amerikanska valvakor är något extra, värda att hålla sig vakna för. Spänningen i natt var knappast outhärdlig som år 2000, efter Obamas prognosticerade triumfer i Pennsylvania och Ohio dröjde det någon timme innan CNN utropade Obamas seger i samma ögonblick som vallokalerna stängde i Kalifornien. Vid samma tidpunkt var även triumfen i Virginia klar.

Jag har alltid varit fascinerad av den amerikanska geografin med alla delstater och följdaktligen konstitutionen och valsystemet. Har man minsta respekt för amerikansk historia och unionens ursprung är deras valsystem logiskt. Därför noterar jag alltid särskilt när olika Sverige-centrerade opinionsbildare beklagar sig över valsystemet som "orättvist".

CNN:s valvaka - liksom övriga amerikanska mediers valbevakning - följer röstsammanräkningen i "the battleground states" (där marginalerna är små). I de övriga staterna hinner vallokalerna bara stänga, sekunderna efteråt utropar CNN en segrare utan att en enda röst hunnit räknas. Medierna går på vallokalsundersökningar som får bekräfta bilden från tidigare opinionsundersökningar. CNN basunerade ut Obamas valseger precis efter 05:00 i natt. Då var vallokalerna i åtminstone Alaska fortfarande öppna två timmar till.

Har någon president i modern tid valts med så stora förhoppningar på sig? Att få hem trupperna från Irak och avsluta kriget, låter det sig göras med det veritabla inbördeskrig och terrorklimat som där råder? Att utveckla välfärden och satsa på offentlig sektor, hur ska det lösas när lågkonjunkturen och den finansiella oron markerar allvaret i dagsläget? Amerikansk politik blir knappas mindre intressant framöver.