En åttondel bedrövelse - sju åttondelar godkänt

 

 ZlatanHenkeAllbäckSmal    
Det var ju så här vi ville se dem...(Ur "Sportguiden").

Det är svårt att låta bli att skriva om fotbolls-VM. Några korta tankar: 

”Fiaskot mot Trinidad och Tobago”. Har ett svenskt landslag någonsin skapat så många målchanser? Utan att sätta dit bollen? Men hur lätt är det att göra mål på ett lag som ställer upp nio man i straffområdet? Glöm inte att det tog över 80 minuter för England att få hål på dem.

 

När svenskarna ägde Berlin. När 40 000 svenskar ger allt på Berlins olympiastadion, då är det riktigt stort. Man blir lite stolt, framför TV:n. Tala om förlösande lättnad när Fredrik Ljungberg satte dit huvudet mot Paraguay. Själv hade jag redan gett upp.

 

Vilka härliga upphämtningar mot England! När Allbäck får göra mål i VM, då finns det en rättvisa i alla fall. Vid 1-1 och svenska hörnor som pressade engelsmännen nästan in i målburen, då var det riktigt roligt. När ”Henke” kvitterade, då var han ju på gång!

 

Och sen var det ju det där med Tyskland… Nog var det många som mentalt var förberedda på att Tyskland skulle triumfera på hemmaplan. Men samtidigt var det ju idealiskt för vårt landslag, den perfekta ”underdog-rollen”. Den ultimata kämpainsatsen stod för dörren. Expressens "Achtung"-kampanj med den spelande älgen var för kul.

 

På tolv minuter avslöjas det jag trodde var vår största fördel; mittförsvaret rämnar, firma Mellberg och Lucic springer bort sig när Klose och Podolski sprintar runt. Ändå fanns ju fortfarande chansen till den där heroiska ansträngningen. Lagmoralen, ”den svenska modellen”, fostrad av kommunalt aktivitetsstöd och proffsmiljoner, skulle fram.

 

Då träder domare Ruiz in på arenan. Rörde Lucic Klose vid första varningen? Var det inte spel på bollen i första hand? Väger man in att även den andra varningen var tveksam, måste detta vara en av de hårdast dömda utvisningar som förekommit, om inte den värsta. För oss soffsupportrar (Varför ropar de aldrig; ”Ni vid TV:n är ni klara?”) är det hoppet som gäller när inget annat fungerar. Precis som Ronaldo, Falcao och Pelé varit ”brassar” som tjusat oss var det domare Ruiz som vred om kniven med sitt leende. Även  om det kämpades redligen, blev känslan till ett nytt Costa Rica, ja t o m ett nytt Vitryssland.


Eftersnacket om Lagerbäck i media har inte varit direkt upplyftande. Nog skulle det vara härligt med t ex en Gus Hiddink (jag vet att han är bokad för Ryssland) som inspirerar våra käcka grabbar med lite holländsk offensiv, men Lagerbäcks förmåga att leverera slutspelsplatser och avancemang har ingen före honom visat upp. Två åttondelar och en kvart blir ju 50 %, eller hur? Därför får midsommardagens förtvivlan vändas med knutna nävar och peka framåt; Revansch!

Evert Taube - en sann konstnärssjäl


EvertB200       "Allt bakom oxar tio..."

SVT visade en dokumentär med filmsekvenser på Evert Taube. Oj, vilken julafton för Taube-vänner! Här fick Evert ett vitt spelrum för att ta ut svängarna för sitt ego. Vi fick se glimtar från vardagen, Sjösala och en Gröna Lund-konsert. Jag hade inte hunnit fastna för Taubes musik innan han gick bort. Annars borde Gröna Lund-eventen ha varit en mycket speciell upplevelse. Everts märkliga, men entusiastiska trubadurröst, hans egenhet att avbryta sången för en rolig historia, hans uppenbara trivsel med den direkta publikkontakten, allt fanns där.

Bilden visar Evert i full färd med att beskriva bakgrunden till "Oxdragarsång". Han påstår att hjulen på kärran var ett par meter höga, publiken skrattar. Där på kärran satt han, passerandes igenom någon argentinsk stad och kunde se in på första våningen hur unga damer låg och vilade i gyllene gemak. "Men oxarna, de var där nere och de såg ingenting!". Och sedan drar han igång; "Allt bakom oxar tio i stadens sus och brus...."

Tack SVT för att ni ger oss prov på en sann konstnärssjäl som berikat vårt kulturarv fullt i klass med någon av dem som fick komma in i Svenska Akademin.


Fotbolls-VM slår ut det mesta


Pele

Pelé och Jair i VM-finalen 1970, en av tidernas bästa. (Klippt ur "Sporten idag 1970-71")


Äntligen dags för världens största show (tillsammans med OS)! "Det vackra spelet" fyller upp LCD-TV eller widescreen-skärmar med svensk kampvilja, italiensk försvarskonst och brasilianskt skönspel. Så är det tänkt.

Champions League i all ära, men VM är den ultimata fotbollsupplevelsen! Det är faktiskt sällan man är så laddad som när Sverige uppträder i VM-slutspelet. Och precis som alltid hoppas jag att Brasilien ska prestera sambafotboll med ett - max två - tillslag. För en månad framåt kommer valrörelsen i andra hand.
Det går inflation i alla tio-i-topplistor så här års, men här kommer i alla fall tre gyllene ögonblick från mina upplevelser av fotbolls-VM (i kronologisk ordning).

VM 1970 är minnesvärt av två anledningar. Gordon Banks räddning på Pelés nick samt den glänsande finalen mellan brassarna och Italien. Den upplevde vi på semester på plats i Italien, på ett tivoli, tillsammans med ett antal italienare. Visst höll man - i lönndom - på Brasilien, men det var häftigt att känna stämningen när Boninsegna kvitterade till 1-1. Matchen slutade 4-1 till Brasilien efter Pelés makalösa passning till högerbacken Carlos Alberto, som dundrade in det avslutande målet. (Jag läste i SvD att sportkrönikören Jan Majlard också hade det målet på näthinnan. Bra krönika.)

Sedan är vi framme vid brons-VM 1994. Rumänienmatchen är ju oslagbar på sitt sätt, men annars är det nog 3-1 mot Ryssland som jag minns bäst. Orsaken var att matchen gick mitt i natten och alla kommentarer och jubelrop fick innehållas, eftersom semesterstugan i övrigt sov djupt. Men Martin Dahlins båda nickar var oerhört förlösande för spänningen och vackra att se. Intervjun med den värmländska tjejen efteråt var härlig; "Ravälli, nu ä han kung!"

Svenska VM-matcher ska ses i stora sällskap, det är helt klart. Förra VM 2002 var vi ett gäng på den lokala pizzerian som exploderade av glädje när Anders Svensson slog in 1-0 mot Argentina. Vilken frispark under denna gastkramning!

Jag hörde att det gick ett rykte bland idrottsfolk i Salem att undertecknad var helt ointresserad av sport. Det ryktet tänkte jag göra mitt bästa för att motbevisa. Spelet kan börja. Låt oss dväljas bland nostalgi och läckra repriser.

Studentyra, mustangtur och vemod?

Annette

(Lycklig student med stolt far.)

I fredags var det studentmottagning. Ystra 19-åringar dansade på lastbilsflak, ohämmad glädje, lycka i varje ögonkast. Om jag minns min egen studentdag rätt var det en gränslös känsla av frihet efter 12 år i plugget, men också en hel del vemod. Vad väntar väl nu? Var tar alla vägen?

Tvivel och ovisshet verkade dock inte vara det som dominerande under den "studentrunda" som avverkades i City mellan Sergels torg - Hamngatan - Nybroplan och åter. Transporten skedde i en Ford Mustang Cab med V8-motor. Sist men inte minst, mottagning i trädgården med stolta släktingar och god mat.

Tack för festen och lycka till!

Studentyra

(Bildens oskärpa är avsiktlig.)

Nationaldagen - Visst kan arkitektur vara högtidligt!

Pisa
Gnistrande marmor i Pisa, den mest praktfulla arkitektur man kan se.

Jag höll högtidstalet under nationaldagsfirandet i Salems centrum igår. Att skriva ett högtidstal är inte gjort i en handvändning. Det bör inte vara platt eller ordinärt, helst ska det vara lite mer intressant än vad åhörarna väntat sig. Politik bör man inte heller lufta för mycket, det vore för förutsägbart.

Efter lite inspiration från en partikollega (Tack Elisabeth!) ägnades kreativiteten åt ämnet arkitektur, arkitektur som summan av varje generations konstruktiva ansträngningar som lämnas i arv till kommande släkten. Högtravande? Jovisst, men det blir mer jordnära när man gör personliga "nedslag".

Nu faller (v)-masken!


Läxor2          Läxor är bra!

Vänsterpartiet vill avskaffa läxor i skolan. ”Nu faller masken” hette det på en berömd högeraffisch från ”Kosackvalet” 1928. Och visst lättar (v) på förlåten på det interna tankegodset, när de gör detta präktiga självmål. Läxor är tydligen ett slags segregationsinstrument där elever med föräldrar med studietradition får någon slags fördel som skolan inte riktigt kan kompensera. Vi tar det en gång till; mer kunskap och färdighet är uppenbarligen illa om det är ”fel” elever som ”gynnas”. Man tar sig för pannan över denna skruvade syn på jämlikhet. 
 
Vilka elever tror (v) tjänar på detta krav? Jag trodde vänstern såg skolan och utbildningssystemet som en av de viktigaste möjligheterna för elever från ”hem utan studietradition” (hopplösa begrepp, men jag är tveksam till klassterminologi) att ta sig fram i samhället. Det är inte precis någon större tilltro till elevernas ambitioner som (v) blottar.
 
Med Lars Ohly vid rodret ska tydligen all betydelse av prestationer utraderas. Alla kan nå högt, bara inkomstfördelningen är den rätta. Men skolan är en arbetsplats. Att låtsas som något annat är att låta kravlösheten få fritt spelrum, något vi sett alldeles för mycket av. Det handlar också om att svika de elever som behöver lyckas bättre i skolan. Och man lyckas bättre om man ligger i och läser på!