Alla gör inte budgetjobbet



Hösttider i ekonomin. Bergviks brygga i Rönninge.

Det är hösttider i världsekonomin. Domino-effekten heter fallande efterfrågan som för Salems kommun blir bister verklighet genom att skatteintäkterna inte ökar som tidigare. Det syns obarmhärtigt väl i budgeten för 2010, framför allt. Men även 2009 är det problem.

Fullmäktige antog den borgerliga alliansens budget för två veckor sedan. Debatten följde gamla spår, men på något sätt blir man mer besviken på (s) för varje år som går. De gör inte budgetjobbet!

När man går in i en lågkonjunktur är det ingen konstruktiv idé att skicka räkningen för budgetproblemen till skattebetalarna genom att höja skatten. Den utgångspunkten har väglett oss i den borgerliga alliansen. Därför genomförs vissa besparingar som motsvarar omkring 2 % av budgeten. Vi tror detta är fullt möjligt utan att offra kvalitén. Salem ligger högt i alla de viktigaste nyckeltalen för kvalitet som personaltäthet i för- och grundskola samt i äldreboenden m m. Besparingsprogrammet ligger på omkring 14 miljoner. Trots besparingsprogrammet når vi endast noll-resultat 2010. Nästa år blir överskottet omkring 8 miljoner.

Hur löser då (s) uppgiften? Några besparingar av större betydelse vill man inte se. Om fullmäktige skulle ha tagit (s)-budgeten hade det därmed medfört att överskottet 2009 blivit obefintligt. Men 2010 då? Om (s)-linjen för 2009 skulle gälla även för 2010, skulle man hamna på ett minusresultat på 7-8 miljoner. Skattehöjning? Den problematiken löser (s) genom att "inte delta i beslutet", d v s man lägger inte fram något förslag för 2010 och 2011.

Enligt kommunallagens §§ 4-5 ska kommunen anta en budget för det påföljande året samt en ekonomisk plan för de två åren som kommer därefter. Det betyder att endast den borgerliga majoriteten och vänsterpartiet (med eget budgetförslag) klarade av att följa lagstiftningen. Till yttermera visso kan jag berätta att (s) budgetförslag rymdes på mindre än en A4.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback