Avslutningsvis om demonstrationerna i Salem


Nätverket mot rasism demonstrerar i Salem 2007

Pressmeddelande 2008-12-06 kl 20
Lyckad polisinsats förhindrade upplopp i Salem

Årets demonstrationer i Salem samlade färre deltagare än tidigare år. Nätverket samlade cirka 300-400 demonstranter vid Salems centrum och Salemfonden knappt 600 demonstranter till sin marsch. Polisen grep ett 15-tal och omhändertog cirka 200 motdemonstranter som fördes till olika polisstationer. 

- Polisen har gjort ett bra arbete genom att förhindra militanta aktivister från att förvandla demonstrationerna till upplopp, säger kommunalrådet Lennart Kalderén (m). - Mitt intryck är att vi sluppit förra årets vandaliseringar och rusningar i småhusområdena.

- Däremot fortsätter demonstrationernas konsekvenser i Salem och längs pendeltågslinjen att understryka våra ställningstaganden att en översyn av ordningslagen behövs, fortsätter Lennart Kalderén. - Demonstranterna lyckas fortfarande lamslå Salems kommun. Säbytorgsvägen vid Salems centrum har varit avstängd i flera timmar och pendeltågstrafiken har varit inställd lika lång tid p g a ordningsproblem vid Rönninge station.

- Till sist en ljusglimt i eländet: Salemsfondens demonstration har nästan halverat antal deltagare jämfört med förra året, avslutar Lennart Kalderén. - Det visar att många, åtta år efter händelsen, tvekar inför att ansluta sig till det som förlorat all legitimitet som minnesmarsch. 

Sex av sju politiska partier bakom debattartikel

Sex ledande kommunpolitiker i Salem i partiöverskridande
protest inför lördagens demonstrationer: Polis och domstolar ger tillstånd till organiserade upplopp. År efter år tvingas Salems kommun uppleva demonstrationer som urartar i rent våldskaos.


Svar till Pia-Ortiz Venegas (v)

På SvT:s Opinion
har vänsterpartiets gruppledare Pia Ortiz-Venegas ett inlägg med titeln "Bekämpa nazismen - inte demonstrationsfriheten". Mitt svar finner du här, några valda ord ser du nedan.

"Pia Ortiz-Venegas gör jämförelser med demonstrationer inne i Stockholm och frågar sig om vi skulle vilja vägra t ex Pridefestivalen att genomföras eftersom den blir attackerad. Pia - som själv bor och är aktiv i Salem - blundar då för den avgörande skillnad som är vårt bärande argument: Salem är inte Stockholm. Demonstrationerna och skyddsåtgärderna härute får helt andra konsekvenser i närmiljön. Vi vill att en översyn ska ske av ordningslagen just för att verkningarna blir så mycket större på mindre orter. Detta är ett glasklart faktum för så gott som alla som bor här. "


"Vi är eniga om att kampen mot rasism och främlingsfientlighet ska föras vidare. Men vi kan inte blunda för att den demonstrationsrätt som missbrukas i Salem gör att Salem i princip är ockuperat i morgon. Därför menar vi att Polisen måste få större möjlighet att väga in laglydiga kommuninvånares säkerhet när de prövar demonstrationstillstånden."

Attityden hos Nätverket mot rasism

Kammarrätten har avslagit överklagandet från NMR och därmed sagt nej till att NMR skulle få marschera. Nätverket får därmed enbart en stående demonstration. Jag vill gärna citera några rader ur Nätverkets överklagande, för att ge en bild av attityden till rättssamhället kan se ut:

"Om man önskar en lugn och fredlig demonstration mot rasism och främlingsfientlighet så bör NMR ges tillstånd till en gående manifestation för att därigenom kunna erbjuda människor detta utlopp för deras frustration över nazismen. En frustration som annars riskerar att söka sitt utlopp på mindre konstruktiva vägar."


Kommentarer
Postat av: Niklas

Jag förstår frustrationen som leder till att man ifrågasätter dagens utformning av demonstrationsfriheten och mötesfriheten. Att inskränka den är dock inte en framkomlig väg om man vill bevara demokratin. Precis som när det gäller kriget mot terrorismen så bör man inte skydda demokratin genom att inskränka demokratin.



Läs vad Svensson skriver om en framkomlig väg för kommunen:



http://www.zaramis.nu/blog/2008/12/06/varfor-stoppar-de-inte-marschen-istallet



Gärna får man dessutom arrangera en större folklig manifestation mot nazismen. Det funkar inte att bara sitta och klaga med nazisterna mördar oliktänkande eller människor som inte passar in i deras samhälle.

2008-12-06 @ 14:03:24
Postat av: Undrande

"Det ger ett intryck av att högerextremisterna är fredliga och demokratiska, något de verkligen inte är".



Hur kan du uttrycka dig något sådant dumt? Det var inte alls vänstern som vill åka till Salem och slåss för att vissa människor inte får tycka som de vill. Är det demokratiskt och fredligt?



Vakna upp ur din lilla drömvärld!

2008-12-07 @ 13:59:30
Postat av: Test

Test

2008-12-07 @ 14:50:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback