Räcker bollsinnet mot protesterna?

      (Klicka för större bild!).
En annan fotbollsanläggning, "Kulan", minifotboll på konstgräs medträsarg i Salems centrum, mycket populär.                       

Ikväll har vi haft samrådsmöte i Salem. Tanken är att ändra en detaljplan för att kunna anlägga en fotbollsplan (gräs, gärna konstgräs om möjligt) på ett större gräsfält, Prästbodaängen, intill en skog samt bostadsområden. Kommunen har råd med detta tack vare ett avtal med NCC som bebygger Söderbyområdet ett par hundra meter därifrån. 
 
Idrottsföreningar och spontanspelare behöver spelytor eftersom de fotbollsspelande pojkarna och flickorna bara blir fler och fler. På det gröna sportfältet förekommer redan idag fotbollsspel och andra friluftsaktiviteter. Att det behövs parkeringsplatser och (om föreningarna vill bygga) även omklädningsrum, det är en självklarhet. 

Vi är många politiker som tycker att detta är en toppenbra lösning. Men ack vad man kan bedra sig. Kritiken var mycket häftig från ett trettiotal mötesdeltagare. Dels är det trafiken, dels tycks fotbollsplanen ses som något slags intrång. Det försämrar området, det blir störande med strålkastarbelysning och andra ljud. Fotbollsplanen ska ligga någon annanstans. (Att detta är det allra bästa och nästan enda området som kan bli tillgängligt har vi inte lyckats övertyga de närboende om.)

”Gärna en fotbollsplan, ’but not in my backyard’ ”, kanske man kan tolka motståndet som. Sedan är det klart att man inte bara ska vifta bort deras protester. När det gäller skolor, daghem och t ex fotbollsplaner så måste de ju anläggas någonstans, då är det så gott som alltid boende som upplever att deras närmiljö försämras. Men, en fotbollsplan? Borde inte den vara ett plusvärde?

Vi får se om vi kan styra bort trafiken och pröva om en sådan plan kan accepteras. Föreningslivet måste också tuffa till sig och berätta om sina behov lika klart och tydligt som de beskriver dem för oss politiker. Jag hoppas vi kan få enighet om detta. Att behöva rösta igenom ett majoritetsbeslut är inte alltid den mest behagliga lösningen. Räcker bollsinnet till mot proteststormarna? Eller kan de närboende kanske betrakta fotbollsspelande ungdomar i strålkastarsken som en tillgång? Det kanske växer fram en ny "Henke" på Prästbodaängen…

Nåja, trevligt möte var det i alla fall, trots att man blir utskälld.

Kommentarer
Postat av: Göran Engsoo

Tyvärr så vågar/vill inte föreningslivet visa sin ståndpunkt ordentligt. Jag själv tycker att du förklarade klart vad kommunen står i frågan. Hoppas RSF kommer att vakna snart så att vi får stöd för Prästbodaplanen. Det bästa och enda alternativet.

2005-11-09 @ 18:35:30
Postat av: Lennart

Ja, verkligen. Jag har fortfarande svårt att förstå vad som kan vara så störande med en fotbollsplan. Trafikfrågan går att lösa. /LK

2005-11-09 @ 22:24:26
Postat av: Fredrik Seger

Bästa och enda !?
Det beror nog på vem du frågan Göran Engsoo. Om du frågar mig, ett av de sämre av många.

2005-11-17 @ 18:29:16
Postat av: Lennart

Jag håller nog fast vid det, Fredrik. Skillnaden mellan oss är att jag fått erfarenheter och informationer om andra tänkta placeringar, som jag baserar min bedömning på. Du ser det hela förutsättningslöst. Det kanske är vällovligt, men du skulle nog bli besviken när du går på djupet med något av dessa alternativ. Möjligen ska vi göra en kartläggning av de olika alternativen för att redovisa detta och därmed - kanske - föra diskussionen framåt.

2005-11-19 @ 00:10:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback