Det är fint att gneta!

     Säbyhemmet, ett äldreboende som platsar i budgeten (omskrivet i DN i positiva ordalag!).

I torsdags beslutade vi om budgeten för 2006-08 i fullmäktige. Frågan är vad man minns mest från debatten? Den skattesänkning vi fick igenom på 23 öre eller våra satsningar på förebyggande ungdomsfrågor? Kanske att (s) gav Göran Persson förtjänsten för att Salems ekonomi är stabil? Tänk att efter flera veckors beredningsjobb med budgeten, svåra prioriteringar, strykningar av viktiga projekt, prutningar av andra, det jag brukar kalla ”gnetande”, efter denna prövning av tålamod och tåga får vi höra att oppositionen ”tar sig för pannan” och bara pekar på skatteutjämningens förtjänster (vi har haft lyckligare utdelning från skatteutjämningen de senaste två åren). De uppskattar inte vårt gnetande (”uppskattade” är dubbelt rätt uttryckt eftersom de inte ville sänka skatten).

Nåja, detta är politikens vardag. ”Otack är världens lön” har någon sagt. Att vänta sig tacksamhet från oppositionen vore som att be Djurgår´n stanna på egen planhalva (apropå opposition).

Kanske var det trots allt den politiska vildinnan Valentina (avhoppad men kvarsittande vänsterpartist) och hennes budgetförslag, improviserat från talarstolen, som man har svårast att glömma. ”Få se nu, jag tror jag yrkar tjugo nya tjänster i förskolan. Och skolan, ja vi tar tjugo tjänster där också”. Hon var uppe i 60 nya tjänster innan mötet var slut, motsvarande över en kronas skattehöjning som hon naturligtvis inte föreslog. Då tar man sig för pannan!
 
PS  Verkar det futtigt med en skattesänkning på 23 öre? Tja, det motsvarar 600 kr per år för en medelinkomsttagare. Men viktigast är att vi höjde skatten med 80 öre för två år sedan. Detta är en liten återställare. Gör man inte det när man får pengar över, då är det detsamma som att ständigt acceptera en stigande skattenivå. Och alla vet att skatterna stigit här i Sverige…

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback