Voteringsseger i sjukvården

          Höstbild från Rönninge i Stockholms läns landsting. (Klicka för större bild!)

Efter tre år i landstingsfullmäktige kom den första voteringsvinsten. S, v och mp har en rösts övervikt, men en avhoppad vänsterpartist stödde ikväll ett borgerligt förslag om cancervården.

S, v och mp hade föreslagit att arbetet mot väntetider i cancersjukvården skulle fortsätta. Den borgerliga alliansen yrkade istället om att "nolltolerans mot köer i cancersjukvården införs". Det borgerliga förslaget vann med 73 röster mot 72.

Jämför man de två yrkanden ovan så innebär voteringsresultatet att landstinget gör ett större åtagande i cancervården, framför allt mot väntetider före vårdinsats. Detta är inte obetydligt.

Debattklimatet i landstingsfullmäktige är tufft, motsättningarna är minst lika tydliga som i riksdagen. S, v och mp har hittills vunnit varje omröstning, ofta med en rösts övervikt eller t o m när voteringen slutat absolut jämnt och ordförandens utslagsröst fått avgöra. Det skedde ett antal gånger ikväll. Men resultatet med "nolltolerans mot köer" är viktig, viktigast för dem som idag står i sådana köer. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback