IKEA - en framgångssaga för Tornedalen

image269

En grupp politiker och tjänstemän från Södertörnskommunerna  gjorde en studieresa till Uleåborg och Haparanda förra veckan. Haparanda (10 000 inv) och finska tvillingstaden Torneå (23 000 inv) har ett spännande gränsöverskridande samarbete; brandförsvar, hemtjänst, skolor m m. Här tittar man hellre på praktiska möjligheter än man frågar "Stockholm" om lov. Euron fungerar som betalningsmedel, faktiskt ända till Kallax flygplats i Luleå.

Tornedalen och i synnerhet
Haparanda, är verkligen att gratulera till att de lyckades få IKEA att etablera sig nästan precis på gränsen. Det omtalas väl hur kommunalrådet Sven-Olof Bucht (s) nådde framt till Ingvar Kamprad, vilket ledde till att varuhuset byggdes i Haparanda och inte någon annanstans.

Etableringen är verkligen anslående. När man kommer från Torneå, över den nästan osynliga riksgränsen, ligger varuhuset som ett väldigt köptempel på en enorm parkeringsplats. IKEA-skylten är hög som ett kyrktorn. Kring varuhuset har snart andra butikskedjor etablerat sig. En verklig handelsplats!

IKEA har blivit en succé i hela Nordkalotten. Man siktade på en miljon besökare under första verksamhetsåret. Det målet är uppnått efter ett halvår! Vissa sommarveckor har toppnoteringen varit 80 000 besökare. Kunder kommer från fyra länder: Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det har blivit ett folknöje och ett efterlängtat inslag i semestern att bila ned till Haparanda. Husvagnar och husbilar ses parkera. Haparanda hade för fyra år sedan en av landets högsta tal för arbetslöshet, 12 %. Nu är de nere i 3 %.

IKEA är en framgångssaga, ett lyft för Tornedalen och för människor inom en väldigt stor radie. Ett lyft som skapas av av/med/genom marknadskrafter och inte statliga stödmiljoner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback