Arn - levandegör tiden kring "Sveriges vagga"

ArnHel200          Jarlen200

Framsidan på en av Jan Guillos böcker samt Dick Harrissons "Jarlens sekel".


Några dagar efter det mest intensiva pennfäktandet om Arn-filmen skulle jag vilja glimta till med följande synpunkt: Det är viktigt att filmen blir bra. Därför hoppas jag att den av huvudkontrahenterna (SVT eller TV4) får valuta för pengarna.

För mig handlar mycket om att filmen - fiction eller inte - levandegör ett anonymt kapitel av Sveriges historia. Den epok, tiden före ca 1275 och Kung Magnus Ladulås, är perioden om vilken den spännande frågan ställs; var stod Sveriges vagga, Väster-/Östergötland eller kring Mälaren? På 1980-talet var detta en infekterad och oavslutad strid mellan historiker. En träta som Jan Guillou "löste" med en "Hamiltonhjälte" som under korstågens tid slår broar av förståelse till den muslimska världen.

Guillous skildringar är så levande att det gäller att hålla reda på fakta och fiction. Jan Guillou visar på hur det kunde ha gått till när de stora släkterna (klanerna) av erikar, sverkrar och de mystiska folkungarna ställdes mot varandra i intriger och blodshämnder, allt medan ett begynnande Sverige formades för att slå tillbaks danska invasioner (med svenska inslag i invasionshärarna). Strider och maktutövning skedde med den framväxande kyrkan som aktör, mer eller mindre i bakgunden.

Besök gärna Husaby kyrka, Varnhems klosterkyrka, Kungslena och Eriksbergs gamla kyrka, alla i Västergötland. Där kan man - med lite fantasi - förnimma våra historiska rötter.

PS Som komplement till Jan Guillous böcker om Arn kan man med fördel ta sig an Dick Harrisons "Jarlens sekel". DS

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback