De strävsamma öborna i Venedig

Kampanilen300Mini                 
Kampanilen (klocktornet) på St Markusplatsen

Det är inte första gången det skrivs och visas bilder från Venedig på denna blogg. Inte så konstigt, finns det något märkligare än en stad på vatten, utan bilar? Här är några foton som ska illustrera venetianarnas praktfulla historia.

Motiven finns nästan alla på Basilica di San Marco, Venedigs mest berömda kyrka, eller snarare katedral. Katedralen uppfördes redan på 800-talet och har återuppförts och byggts till sedan dess. Stilen är romansk med starka bysantiska inslag.

Det sistnämnda är också en god parallell för republiken Venedigs historia. Den venetiska lagunen befolkades troligen av flyktingar från hunnernas invasion under 400-talet. Under "Folkvandringstiden" formades så småningom en stadsrepublik liknande Florens, Siena och Genua.

Fresk400Mini
Fresk på St Markus-katedralen (byggd på senare delen av 800-talet)

Venedigs välstånd byggdes upp genom handelsförbindelserna med främre Orienten. Venetianarna uppförde denna unikt vackra stad med sina oräkneliga palats, kyrkor, torg och broar, alltsammans på ett stort antal öar. Kanaler och gondoler blev transportmedlet. Venetianarnas talang, strävsamhet och obegränsade ambitioner för att utvidga och besmycka staden har vi att tacka för idag, när vi kan flanera runt över de små broarna och bara låta våra sinnen och vidvinkelobjektiv ta in ljuset, formerna och färgerna från detta världsarv.

GylleneLejon400Mini
Det bevingade lejonet i den gamla republikens stadsvapen, även en symbol för stadens skyddshelgon St Markus.


Här och här kan du se fler av mina bilder från Venedig.
Mimmo Fabrizi har underbara bilder att visa på sin website.
Botikario har härliga HDR-bilder man ej får missa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback