Förtroende i Bengtsfors kräver ansvar i Stockholm

Bengtsfors

Sjön Lelång i Bengtsforskommun. (Från kommunens hemsida, med benäget tillstånd.)


Några ögonblicksbilder en dryg vecka efter tidernas valresultat:

Samtliga tio dagar efter valsöndagen har varit fyllda av positiva vardagsmöten. Jag har aldrig tidigare upplevt så många hälsningar och "grattis till valresultatet" från kända och okända man träffar på i samhället. Och ändå var det många redan tidigare. Det värmer.

På "Aktuellt" alldeles nyss visades ett reportage från Bengtsfors, som beskrevs som den ort där störst andel i Sverige lever på A-kassa. I spåren av Lears m fl fabriksnedlägelser är arbetslösheten stor. Unga arbetslösa prövar lyckan i Norge. Barnfamiljer som drabbats har det tyngre.

Det värmer i hjärteroten när TV:n låter oss träffa Kicki, 18 år och egenföretagare som driver "Kickis café". En glad, optimistisk tjej berättar att hon fått lov att nyanställa för att klara anstormningen av kunder. Hon "hoppas att hon ska kunna försörja sig på detta".

Men det som riktigt skakar om är två andra, något äldre tjejer som berättar att de "röstat blått". Det är sannerligen inga konservativa, traditionsröstande moderater som säger det. Nej, det är arbetslösa som "vill röra om" och ha en förändring. I Bengtsfors fick (m) dubbelt så mycket röster som tidigare och nådde drygt 16 %. Verkligheten griper tag i denne 08-moderat som betraktar problem och möjligheter i Bengtsfors på tryggt avstånd genom TV:n. 

Först och främst är det ju bara så oerhört glädjande att nya väljargrupper velat stödja vår politik och våra företrädare. Inte minst unga tjejer, som länge varit en grupp med färre supportrar än deras manliga motsvarigheter. Tänk så många fördomar de kullkastar, även om de säkert tänkt länge innan de lagt sin röst på oss. Men det vittnar ju också om ett oerhört stort ansvar för oss och Alliansen, ett ansvar som blir påtagligt och nästan bokstavligt när man ser och lyssnar till tjejerna från Bengtsfors. De är osäkra på om politiken kan leverera, "man får väl se".

Alliansen måste alltså åstadkomma helt andra betingelser för att starta företag och skapa jobb! Tack för förtroendet, Bengtsfors! Det förpliktigar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback