Minutdagbok från en yster valvaka


Mitti
(Ur "Mitt i Botkyrka-Salem")

Ursäkta om det blir tjatigt, men vi tar och suger på karamellen ett tag till. Valvakor är mycket nervösa. Innan första vallokalsundersökningen kommer känns det som vid ansatsen för "vinn-eller-försvinn-straffarna" i OS-ishockeyn 1994, eller Ravellis räddningar samma år. Allt sätts på spel för att (nästan) avgöras i ett ögonblick.

Ca 20.00
Vallokalsundersökningarna
gav en lättnad. Resultaten påminde om SIFO och TEMO-undersökningarna kvällarna innan. Förlösande jubel för oss, men man känner med folkpartiet.

Ca 21.00
Första prognosen
- med övervikt för glesbygdsdistrikt - anger en hårfin övervikt för Alliansen (0,3 %). Men har man varit med om valvakor tidigare vet man att storstäderna gradvis kommer in och förbättrar siffrorna för borgerligheten. Men det är extra spännande när 175-174 anges i TV-rutan.

Lokaltidningen Mitt-i Botkyrka- Salem som bett att få komma tar "action-spontana" foton som ovan på lokalpolitiker i avskalad verklighet, nervösa framför TV:n och datorn. Vår yngste fullmäktigekandidat Erik Glimvik, 19, intervjuas. Han säger att han nog inte har någon chans att komma in, han står på 14:e plats och vi har 11 mandat.

Ca 22.00
Allt eftersom klarnar läget
när 178-171 tonar fram och vår röstandel går mot 26,1 %. Samtidigt kommer de första riksdagsvalsresultaten från Salems kommun in, strålande siffror med ökningar på 15 %. Vi trissar upp stämningen genom att läsa upp resulaten med (mp) först och (m) sist, efter alla konstens regler.

Ca 23.00
Politisk dramatik av sällan skådat slag.
Fredrik har tagit ut segern, Persson avgår i direktsändning. Oslagbar stämning. De första resultaten från kommunalvalet i Salem kommer in. Man tror knappt att det är sant, 47 % i det distrikt där jag är uppväxt. Därefter tre distrikt till, nästan lika bra siffror. Tre distrikt återstår, men allt pekar på 14 mandat och ökning för borgerligheten i Salem. Känslofyllda tacktal, fotografering och skålar i champagne. Erik Glimvik kommer in i fullmäktige.

24.00-02.00
Vi väntar på de tre sista distrikten där de haft väldigt många röstande. Resultatet klart; 14 mandat. Salem har också sagt nej till trängselskatten. Valvakan avbryts, upp till kommunalhuset för att följa de sista resultaten. Min dator och mobiltelefon har packat ihop.

04.00
Hem för att försöka sova, adrenalinet rusar runt men förlorar till sist kampen mot sömnen.

MittiGraf
(Ur "Mitt i Botkyrka-Salem")

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback