(s) borde vara Orbacks hemläxa

      Jens Orback pratar demokratiprojekt.

"Demokratiminister" Jens Orback berättar i "Dagens Samhälle" om sina nya projekt. Det ska bli ny demokratiutredning, en översyn av målet om 10 000 nya förtroendeuppdrag och olika medborgarråd som ska lyfta demokratin. Trovärdigheten i politiska budskap, i synnerhet så tjusiga och politiskt korrekta som dessa, kan i Jens Orbacks fall testas genom att strålkastaren riktas mot områden som den ansvarige regissören låter ligga i skugga.

För det första tycker jag därför att Jens Orback kunde intressera sig för hur hans parti med "de små stegens tyranni" underminerar den kommunala självstyrelsen. Istället för att förlita sig i den kreativa kraft som ligger i att kommunalt förtroendevalda och anställda har spelrum för att utnyttja sin kreativa energi och skapa tillväxt, utnyttjar (s) den ofrånkomliga andra sidan av myntet, nämligen att de politiska lösningarna för service och verksamhet kan se olika ut från kommun till kommun. Olikheterna blir till "orättvisor" i propagandan, vilket lockar (s) till maxtaxor, nationella handlingsplaner och lagstiftade tjänster som kommunerna får producera utan tillräcklig finansiering från staten. Kommunerna förminskas till serviceleverantörer inom statligt låsta system.

För det andra kan Jens Orback ta ett samtal med sin partikamrat Stockholms finansborgarråd Annika Billström, hon med trängselskatterna. Om Jens Orback bara vänder blad i samma tidning kan han läsa innantill när Annika Billström säger "Det sätt på vilket regeringen tog beslutet (om trängselskatten, min anm.) var djupt odemokratiskt och ett allvarligt ingrepp i den lokala demokratin".

Undermineringen av den kommunala självstyrelsen innebär en långsiktig försvagning av den svenska demokratins bas; kommunerna. Regeringens ingrepp om biltullarna är en händelse som är unik i den svenska demokratins historia. Jens Orback har en del hemläxor att göra i sitt eget parti. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback