Integration på riktigt

                           Länstidningen i veckan (klicka för större bild).

Integrationsdebatten böljar i alla riktningar, politik om hur sakernas tillstånd borde vara dominerar. Just politikerna får ofta ta stryk när inläggen kommer från ett spektra av åsikter och attityder, ett spektra bredare än på många andra områden. Men ibland kan det faktiskt vara så att politiker får göra praktik av sin politik snabbare än kritiker och proffstyckare i media.

Så var det hos Moderaterna i Södertälje i veckan. Jag hade glädjen att få sitta mötesordförande på deras nomineringsstämma då valsedeln till kommunfullmäktige skulle fastställas. Moderaterna arbetar konsekvent med provval bland sina medlemmar inför dessa stämmor. (Så är ofta inte fallet hos Socialdemokratena, där en valberedning lämnar förslag på valsedel utan provval. Det är en i mitt tycke fegare lösning att inte låta medlemsdemokratin verka fullt ut.) Det vanligaste är att resultatet av provvalet till allra största del också formar valsedeln. Vårt parti är också, precis som alla andra partier, ett öppet parti där de som är intresserade av och vill stödja våra värderingar också kan bli medlemmar.

Södertälje är en av Sveriges kommuner med störst andel invånare med utländsk bakgrund. Syrianer är en av de största etniska grupperna. Moderaterna i Södertälje har tidigare inte haft så många förtroendevalda med utländsk bakgrund, men nu blir det annorlunda. Kollegorna i Södertälje har fått 150 nya medlemmar den senaste tiden. I provvalet placerades en nykomling bland kandidaterna, Metin Ataseven, en 33-årig syriansk företagare, på andra plats.

Detta är en helt ny situation för mina kollegor i Södertälje. I vårt parti kan nomingeringsprocessen innehålla en hel del diskussioner och omröstningar bland flera kandidater. Intresset för stämman var därför stort. Såväl gamla som nya medlemmar fanns med.

Hur avlöpte då nomineringsstämman? Jo,förslaget till valsedel togs helt enligt nomineringskommitténs förslag, baserat på provvalet. Metin Ataseven placerades på andra plats. Medlemmarna applåderade när alla 61 platser var beslutade. 

Här pratas det inte bara integration. Moderaterna i Södertälje lever som de lär. Så ett lycka till på vägen till kollega Marita Lärnestad, Metin Ataseven och alla andra i valrörelsen.



Kommentarer
Postat av: Barbro Brundin

Tack från Södertälje för ett bra inlägg.Vi ser fram emot nästa mandatperiod.

2006-01-24 @ 19:12:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback