Förbifarten förbigången

FörrbffSthlm         Nord-sydliga förslag kring Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholms län har prövat frågan om framtida nord-sydliga förbindelser över Mälaren (eller "Mälarsnittet" som det så snitsigt kallas). För de flesta kommunpolitiker, m, fp, s eller andra, kom det som en stor överraskning att landshövding Mats Hellström prioriterar "Diagonal Ulvsunda" istället för "Förbifart Stockholm" som alla kommuner stödjer.

"Förbifart Stockholm" går från Skärholmen, i tunnel genom Ekerö, över till Hässelby för att ansluta till E4 vid Häggvik. "Diagonal Ulvsunda" går från Fruängen, i tunnel under Mälaren (eller på sjöbottnen), fortsatt via Ulvsunda till Kista. 

Detta ställningstagande från landshövdingen lägger lass på börda av den sorgliga serie politiskt havererade eller tillkrånglade trafikprojekt i Stockholms län. Men skillnaden här är att när man nu är överens över partigränserna, då går landshövdingen emot. Landshövdingen går emot sina egna länsinnevånare.

Landshövdingen pekar på att världsarvet och odlingsmiljön runt Drottningholm måste fredas. Men det är ju av den anledningen som förslaget förutsätter att Förbifarten ska gå i tunnel! Det har också varit Ekerö kommuns bestämda förutsättning för att man ska stödja projektet, som nu också sker.

Tittar man på kartan blir länsstyrelsens alternativ, "Diagonal Ulvsunda", ännu mindre begripligt. Den leden går ju bara ett par kilometer väster om Essingeleden. Långtradare och annan fjärrtrafik som ska till Arlanda, Uppsala norrut vill ju åka förbi Stockholm, inte genom. "Diagonalen" är ett snett alternativ (sic!), det är ingen förbifartsled.

I vilket annat län i Sverige än just Stockholms kan detta inträffa? Landshövdingarna förmodas ju stödja kommunerna i sitt län, inte motarbeta dem. Tyvärr lär landshövdingens egna turer försena detta viktiga projekt ytterligare. De kringfartsleder som för många europeiska städer är en självklarhet, får Stockholmarna vänta ytterligare på.

Kommentarer
Postat av: Mårten

Är det stiltje på den politiska scenen sedan slutet av januari? Eller har Kalderén åkt på semester? ;-)

2006-03-07 @ 12:43:49
Postat av: Lennart Kalderén

Som du kan se av det senaste inlägget så fick de stora politiska greppen för att lösa världsproblemen stå tillbaka en del för viktiga åtaganden gentemot den svenska idrottsrörelsen. ;-)

2006-03-07 @ 20:20:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback