Bright av Albright

    Madeleine Albright, utrikesminister i president Bill Clintons regering


Bill Clintons utrikesminister Madeleine Albright skrev på SvD:s "Brännpunkt” i tisdags om en vidgad transatlantisk klyfta mellan Europa och USA till följd av Irakkriget. Albright tar avstamp i den lyckosamma perioden kring 1990 då Berlinmuren föll och alliansen under den framgångsrika operationen ”Desert Storm”. ”USA måste respektera mänskliga rättigheter och minimera våldet och Europa måste erkänna sin roll i ett acceptabelt resultat i Irak”, är en nyckelsentens. Albright menar att Europa måste erkänna sin roll för att åstadkomma detta. Budskapet känns välkommet och framåtsyftande.
 
För mig är det viktigaste uttalandet om Irakkriget det följande:
”Det är inte ett krig som Europa startade, men USA startade inte heller andra världskriget, fast accepterade ändå sitt ansvar för hur det slutade.”
 
Denna amerikanska brandfackla väcker naturligtvis omedelbart anti-amerikanska reaktioner från några bloggare. De etiketterar uttalandet som WSYAIWW2 (we saved your ass in world war 2). Bloggarna bestrider och förminskar USA:s ansvarstagande för Europa under 2:a världskriget, det var Sovjetunionen som räddade Europa heter det bl a.

 För mig är det gåtfullt hur den anti-amerikanska opinionsbildareliten alltid diskriminerar USA:s roll under 1900-talet för ett demokratiskt Europa. Denna nation har alltid – oftast i eget intresse, men ändå – stått upp mot totalitära makter och krafter, nazister, kommunister och nationalister. Detta har Europa inte klarat på egen hand.

Exemplen borde vara mer än övertygande: Första världskrigets mardrömslika ställningskrig på västfronten, nästa världskrigs ”andra front” genom D-dagens invasion (föregått av lend-lease hjälp), Marshallhjälpen, ”kalla krigets” stöd till Västmakterna för att rida spärr mot en totalitär Warszawa-pakt, samt insatserna för att stoppa folkmord i det forna Jugoslavien (när Europa tvekade).
 
Ingen ska tveka om de stora uppoffringar som Sovjet, Frankrike och Storbritannien (samt självfallet Tyskland m fl) fått utstå under de bägge världskrigen. Men att förtränga USA:s ansvarstagande för friheten och demokrati bland Europas uråldriga och självständiga nationer, det är att skriva om historien. Inte särskilt ”bright”, alltså. Madeleine Albrights debattinlägg är mycket fräschare än så.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback