Primitivt med förtroende?

          Laila Freivalds (s) i "Aktuellt"

Partisekreterare Marita Ulvskog (s) har tyckt till i ansvarsfrågan efter Katastrofkommissionens granskning:
-         Det viktiga är att vi kan se en förbättring, en förändring. Att ministrar avgår är en slags primitiv syndabockstanke, sade hon i lördagens ”Aktuellt”.
 
Professor Leif Lewin pekar i SvD idag ( http://www.svd.se/brannpunkt) något som inte får glömmas bort; förtroendet. Det räcker inte alltid med att man tar ansvar genom att rätta till brister. Folkvaldas uppdrag bygger på förtroende och finns inte det måste politiker kunna avsättas.
 
Förtroende i en krissituation är en relation som bör stå utanför partipolitiken. Det handlar då om att kunna hysa tillit till att en politisk befattningshavare – oavsett partifärg – bemästrar en extraordinär påfrestning på nationen med ansvar och engagemang.

Mycket kan sägas om Göran Perssons tvekan att inrätta en krisfunktion i Regeringskansliet. Men mellancheferna på UD som inte avbröt sina semestrar, en utrikesminister som inte skaffar sig information och vägrar sätta på TV:n, ansvar har de då inte demonstrerat. ”Engagemang” har de inte förevisat, snarare en attityd som inte bara gränsar till, utan är arrogant. Till dem går det inte att hysa tillit när det bränner till. 
 
Det må vara en "primitiv" tanke, men demokratins kärna handlar om förtroende. Antingen finns det eller också inte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback