Milstolpe för Karlskronaviken


Sjön Flaten i Rönninge, en bit från Karlskronaviken.


Den hetaste debatten i kommunen har en tid handlat om
Karlskronaviken. Jag har bloggat tidigare om diskussionerna, bl a här och här. Mycket kort sagt har diskussionen handlat om hur många byggrätter som behövs för att anlägga ett kommunalt vatten- och avloppsnät, gator och en gång- och cykelväg över kommungränsen till Södertälje. Kommunen har hävdat att 50-60 byggrätter behövs. Karlskronavikens samfällighetsförening (KSF), som främst är representativa för vissa boende utanför Karlskronaviken, har underkänt kommunens kalkyler och talat för betydligt färre byggrätter.

Nu har emellertid en milstolpe passerats i frågan. Kommunstyrelsen gav i måndags planuppdrag baserat på 50-60 byggrätter. Det var glädjande att se alla partier utom (MP) ansluta sig till denna linje. Miljöpartiet yrkade avslag. Det innebär att (MP) anser att det inte ska bli någon VA-utbyggnad i området, utan att de primitiva, egna avloppen räcker. För oss andra är det viktigt att anlägga kommunalt VA, för att minska påfrestningarna på sjön Uttran. Belastningen av hushållsavlopp har minskat, men bör elimineras helt. Miljöpartiets linje är inte överraskande i detta fall, men bekräftar att partiet inte alltid är villiga att ställa upp på de premisser som i realiteten krävs för en bättre miljö.

När den slutliga planen nu arbetas fram innebär det att boende som väntat i flera decennier på kommunalt VA och möjligheten att stycka av, kan börja hoppas på allvar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback