Missneträsket i Soldalen


Här ligger Soldalen.

Kommunstyrelsen beslutade igår föreslå fullmäktige att anta ny detaljplan för
Soldalen i Rönninge. "Äntligen!" säger många i området som väntat närmare tio år på att planen ska bli klar. Nu handlar det inte om att kommunens tjänstemän dragit benen efter sig, tvärtom. Det har krävts stor kreativitet och lyhördhet för att lotsa fram planen, som antas i fullmäktige i slutet av februari.

De viktigaste förändringarna som behövts har gällt "stickvägarna" (tillfartsvägarna till fastigheter inom området), som smalats av för att minska kostnaderna och dragits något annorlunda i vissa fall för att minska inlösen av mark från grannar. Det byts mark mellan kommunen och enskilda fastighetsägare för att få fram lämpliga tomter som kan bebyggas, avtal ska skrivas. Parallellt med detaljplanen går ett ärende om gatukostnadsersättningar som befintliga och nya fastighetsägare ska betala för nya vägar och gator i området. Kommunen skattesubventionerar 40 % av genomfartsvägen Sandbäcksvägen.

Den största förändringen har dock gällt "missneträsket". (Missne är en speciell växt) Sedan en tid är det förbjudet att dränera våtmarker. Djupt inne i området, där några tomter skulle tillkomma, har det funnits en våtmark (enligt Länsstyrelsens bedömning) där det växer missne. Enligt våra tjänstemän är det torr mark större delen av året, men Länsstyrelsens bedömning ligger fast. Det har inneburit att en del annan naturmark längre in i området fått användas till de tomter som skulle tillkommit på våtmarken. .

Även om "våtmarken" orsakade en försening på ett år, verkar det nu som om målsnöret snart är nått. Detta är verkligen kommunal planering "i natura", konkret resultat av kommunal utveckling och politik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback