Klimatfacit i Nynäshamn


Foto: Europaparlamentet

Det har varit Södertörnsmöte i Nynäshamn. Ett hundratal kommunpolitiker och tjänstemän från de åtta Södertörnskommunerna samlades för att ta tempen på Södertörnssamarbetet. Ett samarbete som har gått långt och bör gå ännu längre.

Jan Eliasson (f d utrikesminister) och Anders Wijkman (EU-parlamentariker för KD), m fl, levererade intressanta föredrag. Anders Wijkman har ju länge varit en miljödebattör som inte låter sig begränsas av politiska "fållor" utan istället talar klarspråk, gärna genom att kraftigt understryka att problemen är större och värre än vi tror. När man lyssnar - och det kan jag garantera att man gör - på Anders Wijkmans budskap om allvaret i problematiken och effekterna på Jorden, känner man sig nästan som fångad i en amerikansk katastroffilm som "Deep Impact" eller "Day after tomorrow".

Några axplock:

De flesta av oss är väl medvetna om riskerna för klimatet när Amazonas regnskogar huggs ned, men är alla medvetna om att Sibiriska tundran läcker metangas som förvärrar växthuseffekten?

Ett varmare klimat gör att en hel del is på Antarktis och Grönland smälter, men hur många vet att man redan nu kan konstatera att isen vid Arktis riskerar försvinna sommartid?

Vad händer med vattentillgången till subkontinenten Indien när glaciärerna i Tibet och Himalaya smälter?

Vilka migrationer kan inträffa vid allvarliga klimatförsämringar?

Anders Wijkman var också kritisk mot att vi mäter tillväxt genom BNP utan att ta hänsyn till hur miljön i ett land påverkas.

Vad kan kommunerna göra? "Grön upphandling" lanserades som ett av kommunernas bidrag för att bemöta klimathotet. Det blev också ett slags facit för konferensen och de åtta KS-ordförandena har tagit i hand på att ta fram ett gemensamt förslag i frågan. Ett bra första steg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback