Hårdvinklat om Karlskronaviken


En "vattentrappa" i närheten av Karlskronaviken

Det var möte med Karlskronavikens samfällighetsförening
(KSF) i måndags kväll. Kommunen håller på med program som ska bli detaljplan för Karlskronaviken i Rönninge. Även förstudier för Heliodal och Solliden diskuterades.

Målkonflikten för detaljplanen är diskuterad många gånger på informationsmöten i kommunen. Såväl kommunen som de boende vill etablera kommunalt vatten och avlopp för att skydda sjön Uttran och närmiljön. Även gator och vägar behöver ordnas till. De boende önskar stycka av sina tomter för att kunna finansiera VA-investeringar och gatukostnadsavgifter till kommunen. Därmed blir det många nya byggrätter.

Somliga, mestadels boende utanför området vill ha kommunalt VA men inte en förtätning av villor. Skulle kommunen följa den opinionen måste andra VA-abonnenter och skattebetalarna skjuta till pengar till ett exploateringsområde som genererar förluster. Från kommunens sida är det uttalat att exploateringen ska gå ihop ekonomiskt på egen hand.

Kommunen har haft olika informationsmöten för fastighetsägarna som bor i området, men också andra har varit välkomna. Mönstret har varit att fastighetsägarna i stort verkar acceptera planerna, men en del som bor utanför området protesterar högljutt. KSF är deras språkrör. 

Jag har varit angelägen om att kommunen ger en fyllig och transparent information på sina möten. I måndags blev jag besviken på KSF. Vi var inbjudna till ett förtjusande trähus på gränsen till planområdet, tack för det och för det fina mottagandet! Men informationen som KSF bestod oss med handlade om halvannan timmas hårdvinklad overheadshow utan minsta förståelse för kommunens planer. Kommunens kalkyler och beräkningar underkändes rätt av, nya "kalkylresultat" presenterades som byggdes på missförstånd eller hämtats från icke namngivna konsulter. En del kommunala prinicpbeslut var inte vatten värda, däremot fanns kompetens på plats från KSF som kunde servera lösningar på ögonblicket. Vissa kommentarer från vår sida avvisades med att vi "inte skulle fastna i detaljer".  

Man blir också bekymrad över attityden.  Om Rönningebor som väntat decennier på vatten och avlopp och som behöver stycka av sina tomter för att finansiera utbyggnaden fälldes omdömet att de endast var ute efter att tjäna pengar på sina tomter. En fråga inledningsvis från KSF till politikerna var: "Salem är en attraktiv kommun. Vilken del är det som är attraktiv, Salem eller Rönninge?". Svaret måste givetvis vara "båda", eller hur?

Det var inget trevligt klimat. Jag har bemödat mig om att försöka bedriva en konstruktiv diskussion med KSF och varit generös med information. Det har uppenbarligen lönat sig illa. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback