Bakslag för ordning och säkerhet


Polisingripandet vid Rönninge station, 6 dec  2008.

Regeringsrätten har nu beslutat att inte ta upp vårt
överklagande av demonstrationstillståndet 2007 (obs!). Samtidigt kommer beskedet att chefsåklagare Kaj Engfeldt utvidgat förundersökningen mot polisen för insatsen vid Rönninge station i samband med demonstrationen 2008.

Det är ytterst märkligt att regeringsrätten tycker att Salems problematik är oviktig för rättstillämpningen. Ordningslagens 10 § säger att tillstånd kan vägras om ordning och säkerhet äventyras, eller med hänsyn till trafiken. Regeringsrättens ointresse att bevilja prövningstillstånd signalerar därmed fritt fram för demonstranterna.

Efter kalabaliken 2007 riktade Salems kommun stark kritik mot att demonstrationen tilläts spåra ur och att många aktivister kunde springa omkring i bostadsområden i organiserade upplopp. Polisen tog uppenbarligen till sig av våra synpunkter. Tidigt beslöt man sig för att arbeta mer förebyggande 2008 för att sortera ut de aktivister som försökte ta sig till Salem för att upprepa kaoset från 2007. Insatsen vid Rönninge station var ett sådant exempel där man försökte visitera ankommande aktivister. Stenkastning, smällare, olaglig maskering och total ohörsamhet mot polisen blev följden. Polisen utnyttjade då polislagens regler för att omhänderta ett stort antal aktivister.

Förundersökningarna får väl visa om allt gått rätt till. Men så mycket är klart, att utan insatsen vid Rönninge station hade ordningsstörningarna och hotet mot säkerheten i kommunen blivit minst lika allvarliga som 2007. Är det frågan om att utnyttja sin grundlagsfästa yttrandefrihet när man packar ryggsäcken full av stenar och fyrverkerier?

Det är motigt att få förståelse för fundamentala krav på att känna trygghet och kunna röra sig fritt i sin hemkommun när det kommer demonstranter på besök. Apropå regeringsrättens dom har vi nu prövat vår problematik genom hela det juridiska systemet. Med det som facit får vi åter uppvakta regering och riksdag. Regeringsrättens utslag understryker ju med all önskvärd tydlighet vår uppfattning att Ordningslagen måste ses över.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback