Unika husbyggen i Piteå och Salem



Idag fick vi besöka de nya "torghusen" i Söderby park, ett av de avslutande byggena när det gamla sjukhusområdet omvandlas till Salems modernaste bostadsområde.
NCC uppför fem "torghus" med ca 40 bostadsrätter. Tre av husen avgränsar ett torg. NCC håller just på att skriva avtal med en pizzeria/minilivs i bottenvåningen på ett av husen.
 
Upp till torget löper Söderby parks allé. Den löper också därifrån, men vägen är inte utformad som en genomfartssträcka. Däremot ska buss 725 gå upp till torget, svänga 90 grader vänster och gå ned för "Västra infarten" ned till rondellen för vidare färd mot Salems centrum och Rönninge.  Först måste dock en busshållplats byggas nere vid kommungränsen mot Botkyrka på Söderby gårds väg, innan uppfarten till Söderby.


Del av det blivande Söderby torg.

För er som inte har ett lokalpatriotiskt intresse är själva bygget värt några rader. Husen byggs i volymer på fabrik hos Lindbäcks i Piteå. De berättade om ett intensivt skede när 60 volymer (= 1,5 hus) producerats på fyra dagar i Piteå. Därefter lastades de på båt en fredag. Fartyget anlöpte Södertälje hamn på söndagskvällen. Måndagen och tisdagen gick åt till lossning. På torsdagen var huset (n) resta i Söderby.

Imponerande! Det är prov på en rejäl produktutveckling som byggbranschen tvingats till när produktionskostnaderna rasat i höjden. Grattis till NCC, Lindbäcks och de kommande invånarna i Söderby park.

Kommentarer
Postat av: Mårten

Och när kan man hoppas på att SL etablerat den nödvändiga hållplatsen vid södra infarten?



Har Salems kommun f ö tagit ställning i frågan om att på sikt öppna en nygammal pendeltågsstation i Uttran? Med tanke på att Botkyrka kommun smalnat av K P Arnoldssons väg på ett ställe nära Tumba och att det på sikt verkar bli bostäder både norr om och i grustaget tycker jag det låter som en bra idé att avlasta vägtrafiken i området...

Postat av: Lennart Kalderén

Tack för kommentaren! Busshållplatsen vid södra infarten kommer till stånd när hela vägen upp till torget och vidare mot västra infarten (Söderbyrondellen) är farbar.



Kommunen har inte tagit någon ställning i frågan om att nyöppna Uttrans station. Personligen är jag inte för det. Man ska komma ihåg att bytesmöjligheterna vid Tumba station (buss och pendeltåg) är mycket goda. Pendeltågsstationer måste ha ett substantiellt passagerarunderlag för att åter öppnas. / Lennart Kalderén

2009-03-14 @ 19:50:50
Postat av: Mårten

Så SL ordnar med kort varsel en hållplats så fort NCC färdigställt vägen mellan Söderby torg och skolan? Låter utmärkt!

2009-03-19 @ 15:53:51
URL: http://127.0.0.1
Postat av: Lennart Kalderén

Ja, hela vägen upp från södra infarten vid Söderby gårds väg, genom torget och vidare mot skolan och nedför västra infarten. Det är NCC som bygger busshållplatsen för kommunens räkning. SL är redo att lägga om linjen när vägen och hållplatsen är klar. / Lennart

2009-03-19 @ 21:13:01
Postat av: Mårten

NCC har inte gjort några utfästelser om tidplan, och kommunen har inte framfört några önskemål om när i tiden det kan komma att bli en omdragning av bussen? Det låter tyvärr aningen vagt...

För övrigt behöver trottoaren längs Söderby gårds väg mellan södra och mellersta infarterna till Söderby ses över. Det kanske kan ske när bussen har möjlighet att gå en ny väg?

2009-03-23 @ 16:52:34
URL: http://127.0.0.1
Postat av: Lennart Kalderén

Utbyggnaden av vägarna och torget avgörs av hur villorna och flerbostadshusen kan byggas, enkannerligen säljas. Preliminärt är tidplanen nu att den genomgående vägen och busshållplatsen kommer 2010. I den vevan ska också Söderby gårds väg mellan rondellen och kommungränsen åtgärdas. / Lennart

2009-03-25 @ 22:51:53
Postat av: Mårten

Ah.

Att torget alltså inte byggs nu direkt låter knappast särskilt trevligt vare sig för oss som bor i området - särskilt inte för de som redan köpt lägenhet i torghusen - eller för utsikterna att få in någon form av service i området.

2009-04-05 @ 12:16:17
URL: http://127.0.0.1
Postat av: Lennart Kalderén

Mårten, detta är den fastlagda tidplanen. De olika delarna av Söderby-projektet har fördröjts lite då och då, beroende på att försäljningen inte alltid går som på räls. Vi är över huvud taget glada över att NCC kunde starta byggnationen av torghusen, med den konjunktur och efterfrågan som nu råder. Men hjälp gärna till och hör av dig till NCC om detta, det sitter verkligen inte i vägen.



/ Lennart Kalderén

2009-04-05 @ 17:20:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback