Regionala kärnor, kan det vara något?




Stockholms läns landsting har många uppgifter, bland dem att anta en regional utvecklingsplan för Stockholms län. En sådan håller nu på att processas fram för att antas 2010, därför kallas den - fyndigt nog - RUFS 2010. RUFS:en är omfångsrik och mycket ambitiös på samhällsplanerarvis. Därmed får man leta efter det riktigt konkreta att ta till sig.

I onsdags fick vi en dragning där bl a resonemanget om regionala kärnor dök upp. Det är för mig något av det mest konkreta resultatet från förra RUFS:en 2001. Regionala kärnor är tätortsområden i Stockholms län som växer, framför allt vad gäller arbetsplatser. Därmed drar de regionala kärnorna till sig ett omland av bostäder och framför allt kommunikationsnät. De regionala kärnorna - i ett cirkelliknande band på halvannan (eller längre) mils avstånd från innerstaden - fungerar därför som en slags motvikt mot koncentrationen av arbetsplatser i Stockholms stad.

På Södertörn har vi sett regionala kärnor växa framför allt i Kungens Kurva och Flemingsberg. Handelsutvecklingen i Kungens Kurva har accelererat snabbt de senaste åren, det är en evighet sedan IKEA var först på plan. Flemingsbergs inriktning är forskning, utveckling och utbildning. Förutom Huddinge sjukhus (Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge), finns Södertörns Högskola, Novum m m.

Att bygga vidare på denna flerkärnighet är viktig för helheten i Stockholmsregionen. Till RUFS:en 2010 lär det tillkomma en ytterligare kärna på norrsidan; Arlanda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback