Vårdnadsbidrag i Salem - efter 30 år

image331


Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna röstade igår i Barn- och Utbildningsnämnden för att Salems kommun ska införa vårdnadsbidrag. Förslaget förutsätter att riksdagen bifaller regeringens proposition, som ger kommunerna möjlighet att införa vårdnadsbidrag fr o m 1 juli. Här i kommunen återstår beslut i kommunstyrelsen om ett par veckor och i fullmäktige i juni, innan allt är klart.


Vårdnadsbidraget blir 3000 kr per månad och barn, skattefritt. Villkoret är att barnet inte deltar i kommunalt finansierad barnomsorg. Bidraget gäller således heltidsvård. Även andra personer än föräldrarna kan vårda barnet, tex. mor- eller farföräldrar. Vårdnadsbidraget kan betalas ut från barnets ettårsdag fram till den dag barnet fyller tre år. Bidraget kan dock inte erhållas om någon av föräldrarna får någon typ av ersättning från Försäkringskassan eller A-kassa.


- Vårdnadsbidraget blir en viktig pusselbit som behövs för att ge lite mer utrymme under en pressad, men rolig tid i livet, säger Ellinor Exner, moderat i fullmäktige och barn- och utbildningsnämnden. Efter många års politisk kämpande kan vi nu äntligen erbjuda större valfrihet för barnfamiljerna i Salem.

Visst har Ellinor rätt! Personligen vill jag gärna lägga till att detta beslut är lite av historia. I ca 30 år har de borgerliga partierna haft olika varianter av vårdnadsbidrag med i sina valprogram. Det genomfördes sent under den förra borgerliga regeringsperioden 1991-94. Nu kommer det tidigare. Tråkigt bara att inte Folkpartiet i Salem vill ställa upp.

För mig handlar vårdnadsbidraget inte bara om valfrihet, utan också om rättvisa. Visst är rättvisa "ett halkigt politiskt begrepp" (som seminarieledaren på statsvetenskapen sade 1995) och jag är annars inte den förste att använda termen, men i fallet vårdnadsbidrag måste det anses vara på sin plats. En plats i barnomsorgen kostar uppemot 100 000 kr per för kommunen. Är det då inte rimligt att de som väljer att själva vårda sina barn ska ges någon ekonomisk möjlighet att ta hand om sina små?


Kommentarer
Postat av: Martin Tunström

Inte alls. De som har sina barn på dagis arbetar och betalar skatt. De som är hemma med sina barn och får vårdnadsbidrag (bidrag) arbetar inte (produktionsbortfall), betalar inte skatt (skattebortfall) och konsumerar inte. (inkomstbortfall för företagen) Så det är inte rättvisa.

Postat av: Lennart Kalderén

Jag hoppas verkligen att så många som möjligt kan läsa din kommentar, särskilt det där om att man inte arbetar om man tar hand om sina egna barn. Är det så att man inte gör rätt för sig mot samhället då?
/ Lennart

2008-05-07 @ 22:27:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback