"Mormor, har du prövat att starta om datorn?"

  FotoliaPensDator
(Bild:
www.fotolia.com)

Ibland har många äldre fobier för att använda datorer. Man är betänksam för att trycka på "return" för att något kan gå fel eller försvinna. Och ofta gör en hel del uppstartsproblem, installationsstrul, bristande kontakt med nätet och mystiska dialogrutor sitt för att avskräcka de som satt sig med tindrande ögon för att "komma igång med datorn". 

Pensionärsorganisationerna i Salem har efterfrågat en kurslokal för egna studiecirklar m m med datorer. Kommunen har ett välutrustat bibliotek, men rena studielokaler har det varit ont om. Det är inte så lätt att komma in i skolans datasalar exempelvis.

Nu ska vi råda bot på detta. I samband med en del lokalomflyttningar har vi sett till att ett utrymme sparas för "datortek" för pensionärer. Lokalen ligger här och man kommer att vara grannar med Kulturskolan och Säbyskolan. Kommunen och pensionärsföreningarna får sätta sig ned gemensamt för att utröna hur ett datortek ska kunna startas och drivas.

Detta är glädjande. Datorer, programvara och internet är ju fritidsintressen som berikar livet. Jag unnar även den generation som är uppvuxna utan TV och tunnelbana att kunna närma sig en dator med lust och glädje. Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Jimmy

Intressant.
Nu ska ju inte varken politiken eller politiker "pusha" för några specifika tillverkare av vare sig datorer eller mjukvara, men eftersom detta ändå är en blogg finns det ju utrymme för privata kommentarer - så kan jag ju inte låta bli...

Rekommendera pensionärerna i ett första steg att välja att köpa en Apple Macintosh. Detta gör att de åtminstone slipper 80-90% av datorstrul som per automatik följer med vanliga PCs och Windoze.

En annan kul grej i sammanhanget är att mannen på bilden (som sitter vid datorn) är ingen annan än Walt Mossberg, IT-skribent på tidningen Wall Street Journal (www.wsj.com). Även hans rekommendationer när det gäller IT är att köpa... just det: Mac.

2008-05-24 @ 17:01:56
Postat av: Lennart Kalderén

Jaså, är det Walt Mossberg? Kul, bilden är hämtad från en royalty-fri sajt. Känner jag pensionärerna rätt så lär det nog finnas förespråkare för både det ena som för det andra systemet i den gruppen. Tack för ett kul inlägg.

/
Lennart

2008-05-25 @ 19:31:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback