Monopol på planer - mångfald av åsikter

Bergvik
Bergviks brygga i Rönninge, ingen ny plan på gång fn.

"Planmonopolet" är - tillsammans med beskattningsrätten - kommunernas kraftfullaste politiska instrument. Planmonopolet innebär att det är kommunen som bestämmer hur marken ska användas. Planeringsprocessen lyder under en komplex lagstiftning och bedrivs med ett ständigt beroende av om besluten överklagas och hur långt det sker.

Vägen fram till ett planbeslut är ofta snårig och utsatt. Planförslagen debatteras intensivt, minst sagt. Ofta är det mellan "sakägare" (individer som äger mark som är berörd) och kommunen. Debatten kan också ske mellan olika miljöintressen och de förtroendevalda. Planeringsprocesser kan också kompliceras beroende på nya, statliga riktlinjer som kan verka självklara som miljömål, men blir snudd på obegripliga när de ska "landa" i verkligheten.

Här i Soldalen har ett s k kärr förlängt en redan långt utdragen planprocess. "Kärret" är inte mer sankt än att man enligt uppgift kan gå med lågskor utan att bli blöt större delen av året. Men periodvis samlas vatten där, vilket är tillräckligt för att marken ska betraktas som "våtmark". Antalet våtmarker får inte minska, enligt miljömålen, vilket medfört att Länsstyrelsen förhindrar nya villatomter på platsen. Kommunen har nu fått växla in olika markbitar för att kompensera detta och se till att detaljplanen kan accepteras.

I Karlskronaviken jobbar vi med att få fram en detaljplan under en intensiv debatt. Den stora frågan är hur många hus som behövs för att utvecklingen i området ska gå ihop ekonomiskt, utan skattesubventioner. Kommunalt vatten och avlopp ska anläggas, vägarna i området ordnas till, några lokalgator och gång- och cykelvägar ska dras fram. Inte minst hoppas vi på en gång- och cykelväg mot Glasberga/Östertälje så att Astra Zeneca-anställda kan ta cykeln till och från jobbet.

Idag har vi tagit ett viktigt steg för att gå vidare med en detaljplan för Karlskronaviken, nämligen ett förslag om att höja anläggningstaxan för vatten och avlopp väsentligt. Taxan har stått still medan anläggningskostnaderna ökat betydligt, så nu är det hög tid för en höjning.

fotbollsplanen vid Berga anlägger vi konstgräs. Här överklagas det mesta, trots att det redan är en fotbollsplan. Vårt senaste bekymmer är att upphandlingen är överklagad, vilket gör att "kulan i luften" dröjer till slutet på sommaren eller senare. Annars har vi tänkt oss att ändra planen så att Rönninge-Salem Fotboll kan bygga en klubbstuga och Salems kommun kan byta ut belysningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback