Sveriges sista stora krig

image318

(Bild från
www.webbild.com)

I en understreckare i SvD skriver forskaren Jonas Nordin apropå 200-årsdagen för "Sveriges sista stora krig" 1808-1809, då Finland förlorades. Jonas Nordin skildrar Finlands öden och äventyr de senaste 200 åren efter kriget, en såväl faktiskt som s k kontrafaktisk historieskildring.

Den faktiska är ju rätt välkänd: storfurstendöme under Ryssland från 1809, självständighet och inbördeskrig vid slutet för första världskriget, striderna mot Sovjet under andra världskriget och vänskaps- och biståndspakten med "den ryska björnen" från president Kekkonens tid.

Den kontrafaktiska beskrivningen bygger på temat "Vad hade hänt om Sverige och Finland inte separerats 1809"? Jonas Nordin stannar för tesen att tiden som ryskt storfurstendöme kanske var det bästa för Finland, Hans resonemang är strikt geopolitiskt: ett Finland kopplat till Sverige hade varit ett konstant horn i sidan till Ryssland. Man kan tolka Jonas Nordin så att om inte Sverige förlorat sitt "sista stora krig" så hade det inte varit det sista.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback