Skräpigt i den lilla världen

Skräp400

Skräpigt (bilden från annan plats)        
www.fotolia.com

På morgonen har vi haft möte i tekniska utskottet (TU) här i Salem. Här blandar vi stora investeringar i 80 miljonersklassen med högar av "cykelställsdebatter", nämligen de jordnära diskussionerna om små, nära ting.

Tråkigaste idag var utan tvekan diskussion om nedskräpning och städning. "Nedskräpningen är under all kritik. Varför görs inget åt saken?", frågade en kommuninvånare i fullmäktige i torsdags. Vår gata-/parkpersonal är luttrad och har gett mig information om sin planering med fasta städrutiner i centrumområden m m. Men de tillägger också att "ibland har vi känslan av att skräpet växer upp igen så fort vi vänder ryggen till". En DN-artikel visar på problematiken i lite större skala inne på Söder.

"Håll Sverige Rent" var en massiv statlig reklamkampanj som vi som växte upp på 1970-talet minns. Den finns även idag, men märks inte lika väl. Ett annat förslag idag var "Operation Dagsverke-insatser" från skola eller föreningsliv. Men vi måste nog också, tyvärr, rikta udden mot vårt eget beteende. Det finns en mänsklig tanke, eller brist på en sådan, som länkas mellan nervsynapser och signalsystem och som får handen att släppa skräpet på marken istället för i papperskorgen. Det är beteendet vi måste komma åt i första hand. Jag tror faktiskt det kan vara dags för lite statlig kampanjideologi á la 70-talet. Håll Salem och Sverige rent!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback