Ska Salem betala priset för demokratin?


Afa400

Med dagens praxis är det bl a AFA-anhängare som dessa vid Rönninge station 2002 som tillåts blockera Salems kommun en gång om året.


Drygt en vecka efter vår
uppvaktning av justitieminister Beatrice Ask om hjälp med översyn av Ordningslagen, kan vi konstatera att vi fick bra genomslag i media. CD:n med bildspelet "Slaget om Salem" (kan ses här)  leder till reaktioner. Vi får en hel del sympatiyttringar.

Beatrice Ask menade att vi hade en poäng, men att det samtidigt var en mycket svår avvägning gentemot yttrandefriheten. Justitieministern framförde också att mötesfriheten gäller rätten att demonstrera, men det är inte klart utsagt att man ska få demonstrera var man vill.

Kristina Alvendal (m), polisstyrelsens ordförande, har tillskrivit polismyndigheten och begärt att polisen ska hantera demonstrationsfrågan utan att demonstrationerna ska blockera Salem och Rönninge. Kristina menar att man kan flytta demonstrationen eller endast tillåta en stående demonstration.

Thomas Bull, statsvetare vid Uppsala universitet, är sakkunnig på området. Han framförde att det går att ändra lagstiftningen, men att den då kan bli ganska vag. Thomas Bull menade också att demokratin har sitt pris och - hur tråkigt det än kan vara för våra kommuninvånare - så är det Salems kommun som får betala det priset.

Min motfråga blir då: Är det verkligen så enkelt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback