"Salemmarschen" - politiskt stöd för kommunen, men polisen tveksam



CD300


" 'Slaget om Salem'  blir priset för yttrandefriheten". Har du inte sett bildspelet så titta här.



De senaste veckorna har vi från kommunens sida - som det heter - tryckt på om "Salemmarschen" och demonstrationerna kring den. För att utröna vad Salembornas krav på trygghet och rörelsefrihet är värda har vi från kommunen genomfört en serie aktivteter. Vi vill testa problemet fullt ut, juridiskt och politiskt. I augusti uppvaktades justitieminister Beatrice Ask (m). I oktober har diskussioner hållits i Polisstyrelsen i Stockholms län. Nu har vi besökt Justitieutskottet.

Polisstyrelsen beslöt 24 oktober att rekommendera polismyndigheten i Stockholms län att begränsa tillståndet till en stående demonstration. Myndighetens jurister hade levererat två rättsutredningar med slutsatsen att mötesfriheten inte kan begränsas för Salemmarschen. Dagen efter var Stockholmspolisens jurister ute i Radio Stockholm och meddelade dels att polisstyrelsen inte hade något mandat att besluta i frågan om tillstånd, dels att inget hade framkommit som kunde leda till begränsningar av tillståndet.


I tisdags fick vi möjlighet att uppvakta Riksdagens justitieutskott. Det blev en koncentrerad föredragning och bra diskussion. Vi fick medkänsla men även stöduttalanden från utskottet. Ordföranden Thomas Bodström (s) uttalade att han i och för sig inte kan överpröva ett polisbeslut men att han gjorde den juridiska analysen att det borde vara möjligt att begränsa tillståndet till en stående demonstration eller en annan marschväg som inte får lika negativa konsekvenser för invånarna. Även Hillevi Engström (m) och Inger Davidsson (kd) gjorde liknande analyser. Stödet i Polisstyrelsen och Justitieutskottet är mycket glädjande och visar också på en av politikens uppgifter i denna fråga; att peka på att dagens lagstiftning kan utnyttjas bättre för att nå en bättre situation.


Vi har två argumentationslinjer. För det första menar vi att rörelsefriheten är fastställd i grundlagen. Regeringsformen stadgar att "Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot frihetsberövande. Han är även i övrigt tillförsäkrad frihet att föflytta sig inom riket och att lämna detta."


Om en grundlagsfäst mötesfrihet får sådana konsekvenser på en liten ort som Salem**, vad betyder då rörelsefriheten för oss som bor där (även den grundlagsfäst)? Om detta säger polisens jurister bl a att avspärrnngarna i Salem inte är tillräckligt varaktiga, vilket skulle framgå av förarbetena till regeringsformen. Därmed viftar juristerna bort vårt krav på rörelsefrihet med att en demonstration som i Salem inte kan anses utgöra en begränsning av rörelsefriheten. Min invändning är då att lagtexten rimligen måste kunna tolkas som den är skriven, rörelsefriheten måste också kunna gälla inom en del av riket.


För det andra anger regeringsformen att en demonstration kan begränsas med hänsyn till ordning och säkerhet på platsen eller i omedelbar anslutning till denna. De blockeringar** m m som Salemmarschen medför måste polisen därför kunna ta hänsyn till. Här argumenterar polisens jurister mycket defensivt. Man hävdar att mötesfriheten inte kan begränsas med hänsyn till innehållet i en demonstration, samt att Salemfonden (den främlingsfientliga arrangören av marschen) skött sin manifestation. Över huvud taget prövar man inte om de blockerande effekterna i Salem kan falla under "ordning och säkerhet".


Min slutsats är att polisledningen gör det enkelt för sig. Man har hittat sin väg när det gäller "Salem", som kommenderingen kallas. Inga konstigheter i tillståndsfrågan, rätt på arbetsuppgiften att låta samtliga demonstrationer hållas, pröva SPT*** och RAKEL****. Vad övrigt är, t ex invändningar från kommunen, kan skjutas åt sidan med hänvisning till att lagstiftningen inte ger något utrymme. En alltför bekväm hållning, om någon frågar mig. Polisen har begränsat demonstrationer tidigare.


"Detta är priset för mötesfriheten" har någon sagt. Vi kanske hamnar där. I så fall ska Salems skattebetalare betala den fakturan dubbelt upp, både för ordning (polisen) och oordning, år från år, och övriga Sverige tittar på.

-----

*Min sammanfattning av beslutet. Den kompletta beslutstexten kan du läsa här. LÄNK


**Över 3000 människor svävar i osäkerhet huruvida de kan färdas till och från sina hem, ingen i kommunen kan vara säker på att det går att ta pendeltåget, busslinjer måste kortas av, huvudgatan är partiellt avstängd i tid och rum, köpcentra tvingas eventuellt stänga.


***Särskild Polis Taktik, nytt förfarande vid ingripande mot folkmassa.


****Nytt kommunikationssystem.


Kommentarer
Postat av: Jeanette J

När är det klart om hur det blir?

2007-11-08 @ 19:54:12
Postat av: Lennart Kalderén

Troligtvis ett par dagar före. Polisen brukar meddela tillstånd först då. Vi kommer att uppdatera kommunens hemsida så fort som möjligt när det närmar sig. www.salem.se

Lennart

2007-11-08 @ 22:22:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback