Fotboll och konstgräs "till kungs"

SpadarBoll400

Rönninge-Salem Fotbolls (RSF) ordförande Göran Ahlström (till vänster) och kommunalgrå AIK:are tar första spadtaget för Salems första konstgräsplan vid Berga bp i Rönninge.

"Att kunna gå till kungs" har varit en uråldrig rättighet i svenskt samhällsliv. Tidigare handlade det bokstavligen om att kunna skriva till kungen och - om man fick majestätets öra - möjligen få ett beslut från lägre instans ändrat. Den moderna varianten är att kunna överklaga hela vägen, kommun - länsstyrelse - kammarrätt- regering eller länsrätt - kammarrätt - beroende på ärendets typ. Men vi är nog en del kommunalpolitiker med exekutiv läggning som tycker systemet överutnyttjas.

För ca två år sedan togs principbeslut i kommunen att anlägga en konstgräsplan mitt inne i Rönninge, på en befintlig grusplan. I juni i år tog vår Bygg- och Miljönämnd beslutet om marklov (tillstånd för att omdisponera marken) varefter bygget borde ha kunnat startas (bygglov behövdes inte, detaljplanen medger fotbollsplan). Nu bar det sig inte bättre än att två grannar inte gillade tanken på mer fotboll i grannskapet och överklagade beslutet. Teoretiskt sett har de möjlighet att äventyra bygget i flera år om man överklagar "hela vägen" till tredje instans, regeringen. Är detta rimligt?

Efter att ha klarat en första prövning har vi beslutat att köra igång. Kommunen riskerar maximalt att få återställa marken eller fatta nytt beslut om marklov. Närmare tusentalet fotbollsungdomar vill sparka igång, inte somna in ill eviga förlängningar. Vi är dessutom säkra på att kommunens beslut inte kommer att bli upphävt.

En annan fråga man ställer sig är: "hur ska kommunpolitiker bära sig åt för att över huvud taget kunna anlägga någon kommunal byggnad inne i ett samhälle"? En läxa vi idag får lära oss är att om det krävs ändring av en detaljplan (steget svårare än i fallet ovan) är det närapå omöjligt att undvika att någon överklagar. "Kommunen måste föra en bättre dialog" brukar det heta från de som protesterar, men fallet är mer elementärt, tyvärr finns det alltid någon eller några som tycker att förskolan, skolan, äldreboendet eller lokaler för social verksamhet skulle placeras på annan plats. Och därmed blockeras nybyggnationen i åratal om det vill sig illa.

Är det en omistlig del av vår demokrati att man kan gå ända "till kungs"? Knappast, systemet måste förenklas och förkortas. Vi har våra politiker för att hävda allmänintresset. Kommunala anläggningar ska inte behöva spridas ut til utkanterna av våra samhällen.

I motsats till de som överklagat har jag mycket svårt att se fotboll som störande. Ungdomar, seniorer, damer och herrar som manövrerar i "det gröna fältets schack" i olikfärgade tröjor med höga tillrop, vad kan vara mer inspirerande att betrakta? Med konstgräsplanen blir Salem en "gräsplanstät" fotbollskommun. Tidigare i höst invigdes ytterligare en minifotbollsanläggning vid Skogsängsskolan, byggd med stöd av Svenska Fotbollsförbundet och Stockholms Fotbollsförbund. Tack för det.

Kommentarer
Postat av: Jeanette J

Härligt Kalderén!

2007-11-08 @ 19:36:41
Postat av: Lennart Kalderén

Du har uppenbarligen tittat till mina målvaktsinsatser på RSF:s hemsida.
http://www.ronningesalemfotboll.se/

/ Lennart

2007-11-08 @ 22:18:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback