Kalla och Hellner härliga att skåda


Hellner200

Marcus Hellner, sensationellt stark 3:e-man.


Skidstafetter i VM och OS är den ultimata sportthrillern. Under nära två timmar lider man alla möjliga kval, önsketänker om luckor, superglid och ork i uppförsbackar, mäter sekundavstånd och kisar in i TV:n efter den vita dräkten. Det får bli en semesterdag, men när det handlar om skidstafett gäller det att ställa upp solidariskt för fosterlandet i TV-soffan.  

Sverige slet sig till brons idag. Martin Larsson hängde med hyfsat, Matthias Fredriksson gjorde en stark andrasträcka, reserven Marcus Hellner lyckades hänga med täten på tredje och Anders Södergren försökte rycka i motbackarna på fjärde, men fick nöja sig med att åter bli omspurtad i ledning inne på stadion. Men väldigt bra kämpat.

TV-stafetterna blir också oförglömliga TV-klassiker, särskilt segrarna. Jag har vaga minnesbilder av Assar Rönnlund som kom fram i ledning bakom sin lada i Seefeld i OS 1964. Sedan dröjde det i 14 år när Sven-Åke Lundbäck tog täten och vi sedan fick uppleva tidernas ryck när Thomas Magnusson sprang ifrån Pitkänen i den där backen i Lahtis-VM. Nästa gång var det Svan, Wassberg & Co som knäckte sovjeterna i OS i Sarajevo 1984. Tre fina segrar med samma duo samt Torgny Mogren som lagstomme vann fina segrar i VM 1987, OS 1988 och VM 1989. Sedan följde 17 svåra år utan medaljer innan laget slog till i OS förra året och nu VM idag. Även om det blivit brons är det i alla fall medaljer och strålande åkt, efter så många debacel. Medaljglans som det varit värt att vänta på.

Nu med Charlotte Kalla i damlaget och revanschsugna Britta Norgren, Lina Andersson och Anna Dahlberg på gång, kommer damerna nästa säsong att bjuda på lika god underhållning. Charlotte Kalla har varit något väldigt speciellt att se i Sapporo. Vi kommer att få se nya TV-klassiker med den här generationen skidlöpare.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Uppskattar ditt skidintresse och sakkunniga kommentar!
Jag antar att vi är eniga om att man bör återgå till individuell start i 5-milen? Missa inte Holmenkollens klassiska 5-mil om ett par veckor, det är en riktig, individuell 5-mil!

2007-03-04 @ 19:27:29
Postat av: Sven-Inge Nylund

Förra inlägget ang skid-VM kom från Sven-Inge Nylund, jag lyckades tydligen inte skriva in det på rätt sätt.

2007-03-04 @ 19:29:35
Postat av: Anonym

Trevligt med en själsfrände som gillar sifferraseriet när svenskar och norrmän tampas om sekunderna på en klassisk femmil med intervallstart. Jag har bevakat Holmenkollen sedan Juha Mieto trampade uppför Hjermstad-backen i full dagsmeja, så blir det även (TV-tittandet, inte vädret förhoppningsvis och tyvärr inte Mieto) nästa lördag. / Lennart

2007-03-06 @ 12:48:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback