Fotbollen balanserar på ett knappnålshuvud

Kvalskandal400

(Foto från SvD)

Oj, vilken pärs. Precis som en tuff VM-/EM-match, som t ex Sverige-Danmark i EM 2004. Stämningen på Parken var som en engelsk cupfinal, fast ännu mer förtätad på något sätt. Ni hörde väl nationalsångerna?.

Två svenska medgångmål följdes av ett fantastiskt anfall med "Chippen" och Johan Elmanders avslutning. Tre danska medgångsmål - precis som de svenska - där Jon Dahl Thomasen fick sin chans och tog den, som vanligt. Nära danskt segermål några gånger och sedan - ett enormt antiklimax med knytnävsslag, utvisning, straff och överfall på domaren. Såg ni TV-kameran zoomade in domarens byxficka där det röda kortet var på väg upp?

Danskarna svarade för en grandios upphämtning, påeldade av hemmapubliken. De är ett spelande fotbollslag som borde ha slagit oss igår, precis som i EM 2004. Nu, precis som då fick de ta hand om mittfältet i andra halvlek.

Denna formidabla kamp avslutades i någon slags apati med ett meddelande på ljustavlan. Att en enstaka idioti,  förstör nöjet för miljoner och saboterar hemlandets chanser till vidarespel i EM är en grym nyckfullhet, likafullt logiskt och motiverat med de regler som finns. En individuell sekundhanding omintetgör 22 spelares laginsats över 90 minuter.

Det man bör påminna sig är att det kommer att hända igen, kanske med andra förtecken. Vad händer om det kastas in mynt, golfbollar eller bengaliska eldar på Råsunda på onsdag? Fotbollen, den högt älskade, balanserar ibland på ett knappnålshuvud.

Danskarna platsar fotbollsmässigt bland de 16 bästa i Europa. Jag hoppas Sverige gör det också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback