Världens häftigaste kollektivtrafik?


Vaporetto1
"Vaporetton" något till höger i bild, bilden tagen från Accademia-bron.

Jag upplevde Venedig i påsk. Venedig förtjänar stämpeln "ett av världens underverk". Där finns "Vaporetton", båtbussen. Canale Grande - denna 50 m breda vattenled - trafikeras av ett otal "vaporettos", båttaxi och varutransporter som alla glider runt ett stort antal stillsamt glidande gondoler. En fantastisk syn, tänk er Sveavägen - fyllt av vatten.

Ska man ta sig fram i Venedig gäller det att använda apostlahästarna eller något av dessa flytetyg. Det blir ofta "Vaporetton", även på kortare sträckor. "Busshållplatserna" är ett slags flytande, förstorade busskurer där dussintals resenärer väntar på sin tur. I påskas då Venedig var packat med turister hade coola italienare i solglasögon (båtbussvärdarna) ett digert jobb med snabba förtöjningar och att övervaka att på- och avstigning flöt på. "Avanti" och "forza" tror jag knappast svenska bussförare skulle ta till.

Gondol
Gondoler framför Ponte Rialto

Hamnar man på för- eller akterdäck på "Vaporetton" kan man skåda ut över de gamla palatsen längs Canale Grande, och de är ansenliga. En hel del har lite fläckar av flagnad puts - en värdig patina i vårsolens glans. Det går knappast att finna en mer stimulerande kollektivtrafik.

Canale Grande

Palats längs Canale Grande.

Kommentarer
Postat av: Bo Lagerqvist

Hej, igen Lennart !

Visst är Venedig fantastiskt. Skönt att slippa biltrafiken. Synd bara att de har så stora problem med översvämningarna.

Hur långt har de förretsen hunnit med det nya spårvägsprojektet som skall binda samman den vattenomgivna delen av staden med fastlandet ?

Sedan skall väl inte heller glömma all den vattenburna kollektivtrafik som finns i Nordens Venedig, Stockholm. Inte behöver vi väl vattenfylla Sveavägen för att färdas på vattnet ?
Det är dock synd att taxorna på Djurgårdsfärjorna och skärgårdsbåtarna inte är integrerade. Om Du vill ha mer trafik på vattnet borde taxorna vara desamma till lands och till sjöss, som i andra städer.

Lite synd att moderaterna skrotade planerna på biogasbåtarna kanske ? Men som Du väl känner till, så skall Nybrolinjen, som landstinget lade ner och Strömma tog över, förlängas till Masthamnen.

MvH

Bo Lagerqvist

2007-04-23 @ 10:02:14
Postat av: Bo Lagerqvist

PS

Mycket fina bilder från Venedig !

Bo L

2007-04-23 @ 10:12:19
Postat av: Yogi Maha Jai Shanti

Namaste!
Det där var mycket vackert. Jag tror ju iofs att Varanasi vid den heliga Ganga är vackrare.

Postat av: Lennart Kalderén

Tack för kommentarerna! Varanasi är kvar att upptäcka.

Bo, jag såg järnvägsstation men ingen spårvagn fram till Venedig.

Beträffande "Vaporetto" i Stockholm har Regionplane- och Trafik-kontoret kommit fram till att det är långt ifrån samhällsekonomiskt lönsamt. Men Nacka kommun har nog inte gett upp.

2007-04-23 @ 22:34:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback