Söderby Park - arkitektonisk syntes mellan två sekler

     Reklambild för Söderby Park, en syntes av retro från 1910-talet och småhusgestaltning ett sekel senare (klicka för större bild).

Söderby Park är det största som hänt Salems kommun på nästan tjugo år. Det gamla sanatorieområdet (TBC-sjukhus), som blev långvårdssjukhus blir nu bostadsområde för ca 1000 nya salemsbor. Ca 450 bostäder planeras fram i en slags syntes av retro á la 1910-talet och varierad småhusgestaltning ett sekel senare.

Vi i kommunen planerar och området med NCC, som är fastighetsägare och ska forma bostäder som går hem på marknaden, såväl i pris, storlek och stil. Det här är en process som haft sina sidor, ganska många och komplicerade turer, laddat med förhandlingstimmar, signaler från en oviss bostadsmarknad och förankringstimmar i den egna fullmäktigegruppen. Inte är det lätt inte.

Det första avtalet skrevs 1990. Ett mycket bra avtal för kommunen, eftersom ett antal kringinvesteringar kunde läggas in i exploateringen, som t ex en gångbro över järnvägen. Byggfuttarna hade körts upp för att sätta igång när fastighetskraschen kom. "Bygget" stod därefter still, en stillhet som rådde i tolv år eller så. Området började förfalla, samtidigt som exploateringen måste förbilligas för att bostadspriserna skulle bli gångbara. Sedan jag trädde till 1998 har vi suttit i förhandlingar. Två eller tre omvandlingar av exploateringsavtal och detaljplan har det blivit. Samtidigt är det politiska engagemanget så stort att varenda viktigt steg i förhandlingarna måste förankras i fullmäktigegrupperna. Ur mitt perspektiv är det här den mest omfattande ”politiska” fråga jag varit inblandad i under mina trettio år i politiken!
 
De senaste fyra-fem åren har det blivit annan fart. Ett marknadsavvaktande NCC som avvaktade marknadens utveckling har förbytts till ett frustande projektlederi som bländar oss med tjusiga powerpoint-skisser. Efter det att kommunen väntat på att NCC ska anse marknaden mogen för att ta såväl ett första som andra och tjugotusende spadtag, är det nu NCC som otåligt trummar med fingrarna och undrar när vi ska sätta fart med den nya skolan.  
Men det nya Söderby Park kommer att bli mödan värt. Huvudbyggnaden får balkonger på framsidan och blir säkert lika fin som på reklamretuscheringen ovan. Visningslägenheterna är okonventionella med högt i tak och ståtliga fönster ut mot parken. En vandaliserad och nedbränd s k överläkarvilla i spatiös stil från tidigt 1900-tal blev inspirerande gnista till fyra hus, i stort sett likadana som ursprunget. De har nio bostadsrätter i varje hus, belägna uppe på höjden överblickande infarten till Salem. Villaområdet längre upp i skogen i norr blir en varierad bostadsmiljö där den visningsvillan verkligen lovar mer. Den öppna planlösningen med kök och vardagsrum är verkligen trivsam.

Närmast på programmet står att uppföra en kombinerad skola och förskola, utan att kommunens investeringskostym spricker i sömmarna. För både egen del som för ett antal politiska kollegor kan vi stolt konstatera; det finns gott om politiskt vilja för att Söderby Park ska bli en attraktivt område. Det här är verkligen samhällsbyggnad för politiker.

(Kolla gärna länkarna i texten ovan.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback