Man blir på gott humör på Ungdomsting

            Vitamininjektion i den kommunala vardagen.

Igår var ett 50-tal ungdomar samlade till Ungdomsting i Salem. Åtta motioner behandlades, debattboxning upplevdes, mötesdemokrati praktiserades. Mycket pigga och i högsta grad spontana inlägg. Det är härligt att se hur orädda och framåt många är från grundskolor till gymnasiet. En lustig replikväxling uppstod när det kom kritik för att en sporthall borde upprustas eftersom den var byggd på 70-talet. En annan, som hämtar mycket kraft från nostalgin från den tiden, invände milt att "Det var ju inte så länge sedan", varpå svaret kom blixtsnabbt på "volley" (snabbare än det tar att stava till ordet "gubbe"); "Det är faktiskt dubbla vår livstid!".

Ungdomsintresset för politiken i Salem går verkligen upp och ned. Det har varit svårt att samla ungdomar till möten på fritiden, lättare med ungdomstinget under skoltid. Det är mycket som är positivt med Ungdomstinget, inte minst att ungdomarna får praktisera demokrati, argumentera i en miljö där många tycker mycket. Det ger oss politiker tillfälle att informera och visa på hur vår vardag kan se ut, att allt kanske inte är sådär enkelt och självklart. Lite missvisande blir det när ungdomarna beslutar om motioner som blir önskelistor på idrottsanläggningar m m, utan att den allra svåraste faktorn riktigt kommer in; pengarna. Egentligen borde ungdomarna få slita med prioriteringsproblematiken ibland. Men det är också nyttigt för oss att höra att det faktiskt går att argumentera rappt och intresseväckande, utan långa haranger.

Vandaliseringsproblemet kom det inte några lösningar på. Och det är nog inte så konstigt. De ungdomar som deltog är minst lika upprörda som vi andra över klotter och skadegörelse. Tyvärr finns det inga patentrecept, inte ens "förebyggande åtgärder".

Ett stort tack till er som planerat och medverkat, ett styvt jobb som lönat sig. En av Sveriges yngsta kommuner (till medelåldern) har fått en vitamininjektion.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback