Kreativa skolor i Skåne

                  Elias Fries skola i Hyltebruk, parvillor längs bygata, klicka gärna!

Jag har nöjet att få jobba med en av Sveriges yngsta kommuner, ca 35 år i snitt är våra invånare. Därmed är det mycket gott om barn och ungdomar, därmed behövs det ofta nya skolor och förskolor. Vi är inne i slutskedet när det gäller att bestämma sig för hur en kombinerad skola/förskola i Söderby Park ska utformas. Därför var vi två dagar i södraste delen av landet och besåg inte mindre än fem skolor under halvannan dag.

Landning på gamla härliga F 14:s flygfält i Halmstad (jag gjorde halva lumpen där sommaren-hösten 1977). Därefter 45 min. bussfärd längs Nissastigen till Elias Fries skola i Hyltebruk. En unik skapelse där skolan är byggd som åtta parvillor (modell större) längs en bygata. Tanken är att delar av skolan ska kunna byggas om till bostäder om elevantalet går ned. Två entusiastiska anställda visade oss runt med trevlig halländsk dialekt som bröt av mot vår kaxiga stockholmska. Lokalerna var jättefina, det kändes ombonat och skolan var nästan svår att skilja ut från de övriga husen i området.

Vi besökte också Svengårdsskolan i Ödåkra utanför Helsingborg, Gunneboskolan i Lund, Riseberga skola och Ängsdals skola i Malmö. Gemensamt för skolorna i Ödåkra och Riseberga var att de hade byggts upp från provisorier ("baracker" eller "paviljonger", beroende på attityd) med egna ingångar till varje klassrum, grupprum och kök kring hemklassrum (skolorna var F-6 eller "låg- och mellanstadium" som man fick säga förr). Dessa skolor, precis som den i Hyltebruk, var speciellt konstruerad för den nya arbetsorganisationen sedan ett par år, nämligen arbetslag (t ex tre vuxna på två klasser).

Samtliga skolor vi besökte hade högt i tak. En del hade trägolv (vilket vi haft lite problem med på sensomrarna), några hade loft, en skola hade "självdragsventilation", egenskaper som vi har på Rönninge skola. Alla utom en skola hade kök bredvid hemklassrummet. Eleverna åt i sina klassrum, tog (under lärarnas överinseende) ansvaret för dukning, avplockning och disk. Mycket imponerande och en lösning jag tror blir nödvändig i dessa tider av stigande byggpriser. Ja, en avsikt med studiebesöken var att leta billigare bygglösningar. Vi får väl se om det tolereras i den politiska vardagen hos opinionen i Stockholmsmiljön. Den arbetsglädje som de kvinnliga ciceronerna på skolorna utstrålade hoppas jag också ska kunna skapas här hemma.

Till sist, Ängsdals skola i Bunkeflostrand, nära Öresundsbron. En friskola där 20 lärare från början gått i borgen med egna pengar för att blidka banken för tio år sedan. Hela sexton av dem var kvar. Skolan byggdes med helt annat budget än de kommunala vi är vana vid. Detta krävde andra lösningar med stora fönsterfasader, annorlunda materialval och mycket effektiva ytor. Imponerande!

Under knappt tio år har vi byggt om samtliga skolor i Salems kommun. Vi har lyckats bra, men det har blivit många miljoner. Nu gäller det att komma fram till en bra lösning också för skolan i Söderby Park.

Kommentarer
Postat av: Andreas Kempe

Vad blir det för storlek på skolan,
F-6 eller F-9, det borde väll vara det första som ska beslutas, inte om det ska vara trägolv eller inte.

2006-02-15 @ 21:22:00
Postat av: Lennart Kalderén

Blir det en renodlad kommunal skola så siktar vi på en F-4 skola. Det kan också bli en friskola och då är det mer förutsättningslöst, beroende på ev. friskolors förslag. Trägolv eller inte är en senare detalj. Det är bara så att vi pratat mycket om de problem vi haft med ett visst trägolv i en skola och jämförde med dem vi besökte. Det är sådana detaljer som lätt blir jargong i en liten kommun. / Lennart

2006-02-15 @ 23:22:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback