Mänskligheten spänner bågen i kosmos



NASA400dec06
Christer Fuglesang och Richard Curbeam under rymdpromenad från ISS. I bakgrunden syns Nya Zeeland. (Från NASA:s webb;
www.nasa.gov, rekommenderas.)

En vecka har gått sedan Discovery med Christer Fuglesang gjorde en häftig landning i motljus på Kennedy Space Center i Florida. Rymdfebern återvände för några dagar efter 30 års bortprioritering i media och därmed vår vardag. Vi har fått se ljuset och bilderna från den mest inspirerande av resor exponerade nästan på oss själva. En landsman skruvar på en rymdstation i omloppsbana, lilla Sverige i världsrymden, ABBA och renkött blir tyngdlösa njutningar.

När det största av äventyr kommer oss som närmast får vi det bästa av exempel på att naturvetenskap, teknik och personlig pionjäranda får mänskligheten att spänna bågen, söka sig nya upptäckter och övervinna sina naturliga gränser. Det sker varje dag på rymdstationen ISS. Det skedde under Apolloprogrammets dagar på 1960- och 70-talen. När Neil Armstrong m fl kunde promenera på Månen efter en månlandning med hjälp av enkla datorer med kapacitet inte större än en modern miniräknare. Ryssar och amerikaner stod under perioden från 1957 för tekniksprång som söker sin motsvarighet i historien.

Rymdkapplöpningen gav många "spin-off-effekter" på forskning, industri och ekonomi. Rymdforskningen vidgar våra horisonter, bildligt och bokstavligt. Därför måste mänskligheten fortsätta spänna bågen. Det måste vi ha råd med. Utmaningarna finns ju därute...och här hemma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback