Good Old England

Hardknott         Hardknott pass, Lake District

För tredje sommaren i rad tillbringades en semestervecka i Storbritannien. Den här gången fick Lake District (söder om skotska gränsen) och norra Yorkshire påhälsning.

 

Fler svenskar borde upptäcka att ”Good Old England” inte bara är London, innesittande på puben och torftig matkultur. Norr om gränsen finns Skottlands högländer och de lantliga och vackra Hebriderna. I Lake District finns berg- och sjölandskap ungefär som Höga Kusten, men också tuffa bergspass för den som gillar äventyr. I närheten går den gamla romerska Hadrianus mur tvärs över landet. I Yorkshire fängslas man mest av hedarna med de insprängda små, lummiga dalarna med ”pittoreska” byar av stenhus. Vid kusten finns häftiga stränder och små hamnstäder med saltdoftande båtliv.



Överallt stöter man på trevliga människor som också gillar att tala engelska...

 

Bilden ovan: Hardknott pass i Lake District ligger på under 1000 m, men bjuder istället på  33 % lutning på viss vägavsnitt. Bilvägen är inte av den utpräglade hårnålstypen, utan går mer rakt på. Eftersom det samtidigt är svårt att mötas blev det en del adrenalin under bergsövergången.

Hutton le-Hole

Hutton le-Hole, en (stylad) pittoresk liten by, mitt i norra Yorkshire. Här ligger byarna i dalar eller raviner, nedanför hedarna som är milsvida. På bilden ses delar av den stora allmänningen som sträckte sig över hela byn, där fåren betade fritt.

Whitby ebb

Whitby, på Yorkshires ostkust. James Cooke, sjökaptenen som upptäckte Australien kom härifrån. Staden var packad med turister, men vid sjutiden på morgonen var det mjukt morgonljus för fotografering (denna bild tog tagen på eftermiddagen). Obs! Tidvattnet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback