Förlorar vi kampen mot vandalerna?

Södertrampat tak på en av våra skolor. (Foto: Tomas Rook)

Skolrådet på Säbytorp har sänt ett nödrop från Säbytorps skolråd (föräldrar och elever). Jag tänkte "blogga" lite om detta i några avsnitt framöver.

På eftermiddagarna och kvällar händer det numera regelbundet att ett antal "ungar" etablerat en hemvist på taket till Skyttorpsskolan, en av våra för dyra pengar nyligen renoverade skolor. Ett motsvarande problem hade vi för ett år sedan, under några veckor på sommarlovet. Då rotade man sig på taket till nya förskolan Galaxen vid centrum. Uppmaningar från vuxna hjälper inte. "Vi får vara här!", heter det. Nu sparkar de sönder tak och hängränner, uppträder aggressivt mot elever och fritispersonal, en mycket otrevlig situation. Personal och elever är upprörda.

Kommunen har sedan ett par år sin egen "närpolis", nämligen ett vaktbolag vi anlitar för att kunna larma vid framför allt vandalisering. Tyvärr har det varit en nödvändig insats. Vaktbolaget tycks dock även i detta fall vara maktlöst. De får inte ingripa hur som helst.

Då återstår polisen. Funnes det fungerande närpolis i Salem vore det inte så stort problem. Men polismyndigheten rustar själva ned närpolisen, trots politiska signaler från såväl riksdag som kommun om motsatsen. Det är nu inte ägnat att förvåna; Polisen styr nämligen sig själv. Medborgarperspektivet är inte det rätta.

Vem ska lösa detta? Kommunen? Föräldrarna? Polisen? Hur? "Hårda tag"? Normer? Kamerabevakning? Går det att skydda kommunens egendom? Eller håller vi på att förlora kampen mot vandalerna?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback