Att invaderas av nazister - 11 intryck från 10:e december

      

Salems kommuns uttalande inför 10 december, kan läsas här http://www.salem.se/upload/Stab/Dokument/10%20dec.2005/Information%20till%20alla%20hushåll%20inför%20den%2010%20dec.2005.pdf

1
De är färre i år, max 1200 deltagare. Stagnation.

2
Det är nästan bara ungdomar i  den främlingsfientliga marschen, många tjejer. Dessa ungdomar som knappast deltar av politisk övertygelse, låter sig tyvärrutnyttjas av arrangörernas mer dolska budskap.

3
Vi 50-talister blev återkommande påminda om andra världskriget, förintelsen och nazismens irrlära. Det var på 1970-talet. Dessa 80-talister som nu fylkas med facklor i händerna, har de inte fått tillräcklig duvning i samtidshistoria? Eller är det just ”samtid” det är brist på? Är femtio års retrospektiv en alltför lång tid att överbrygga i dag?
 
Försvinner nazismens hemska bakläxa i historiens töcken när perspektivet sköljs över av dagens informationsbrus? Det måste vi göra något åt.
 
4
Förutom själva bokstavliga upplevelsen när de främlingsfientligas trampar på våra gator, är det diskussionen om ”hur ska ni stoppa nazisterna” som faktiskt frestar på mest. 
 
Det är en kärna av fanatiker det handlar om, spridda över stora delar av landet. De är helt uppfyllda av att varje år, denna lördag, resa till Salem och marschera. Och dem förväntas vi stoppa...
 
5
AFA är de enda som stått för våld i samband med dessa demonstrationer. I år för tredje gången, nu inne i City. De rusar, slår sönder skyltfönster, slänger rökfacklor. Media skildrar AFA:s härjningar, inte den anti-rasistiska demonstrationens budskap. Hur kan Nätverket mot rasism stå ut med AFA?
 
6
Lördagens polisinsats beräknas ha kostat 2,5 miljoner, Nobel-kommenderingen oräknad. Det säger en del.
 
7
När man följer insatsen på polisradion undrar man ibland hur polisen kan besitta det tålamod de visar upp; ständiga omgrupperingar för att täcka, skydda och ”säcka” (stänga inne grupper av ordningsstörande individer). Det enda praktiska av de medel som står till polisens förfogande för omhändertagande är bortforsling i grupp. Men efter någon dom (eller JO-uttalande) får polisen inte köra iväg dem längre än att de är tillbaks i hetluften på nolltid. Polisen har det inte lätt. Men tack för bra samarbete!

8
De främlingsfientliga går i snörräta led, fyra och fyra, tända facklor i händerna mot den svarta decembermörkret. Det är en dramatisk, tyst och olycksbådande rörelse att betrakta. I all sin sinistra ordning kontrasterar den helt mot stöket i Stockholms City.

Det är precis det de främlingsfientliga vill; framstå som välordnade och skötsamma i motsats till den interimistiska anarki som AFA skapar i julrushen. Och det vet väl alla?

9
Till skillnad mot de första åren städar kommunen nu undan allt på nolltid, omedelbart efter demonstrationens avslutande. Det känns bra. Detta är inte en sorgehandling, det är en extrempolitisk ritual.

10
Är hemsökelsen av ”marschen” ett tecken på yttrandefrihet? För oss innebär den kränkning, påfrestning och fysiska blockering av Salem som denna dag sker ett högt pris för yttrandefriheten. Debatten lär gå vidare.

11
Samtliga kollegor - kommunstyrelseordföranden - i Stockholms län har skrivit en debattartikel  ( tillsammans, moderater och socialdemokrater (samt Nykvarnspartiet). Ett mycket bra initiativ som känns bra som stöd. Detta är ett gemensamt problem, vi förväntas inte lösa det på egen hand.

Läs artikeln här:     http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_8100684.asp?weekday=49

Kommentarer
Postat av: Guillermo Ortiz-Venegas

Bra artikel Lennart! Håller med dig om att massmedia är mest intresserad av AFA:s agerande än antirasisternas budskap. Tycker att din inställning i frågan om nazist marschen i Salem i år blev både klar och tydlig. Bra jobbat!

PS: AFA har gått ur NMR om du inte visste det...

2005-12-20 @ 05:46:36
Postat av: Lennart Kalderén

Tack för det! Jag har försökt vara klar och tydlig i fem år i den här frågan, men media klipper oftast bort dessa avståndstaganden. När AFA m fl var i Salem och bråkade 2002 och 2003 var vi så illa tvugna att ta avstånd mot den typen av beteenden också. I år blev den biten lättare eftersom vi kunde fokusera kommunens budskap på de främlingsfientliga. Det är viktigt att alla drar lärdom av detta.

Jag hoppas att AFA inte längre är med i NMR, men tittar man på NMR:s hemsida så finns AFA-grupper förtecknade som medlemsorganisationer.

/ Lennart

2005-12-20 @ 19:44:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback